reklam

11 Temmuz 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Tarih ‘Tyana’ ile yeniden yazılıyor

Niğde iline bağlı bir kasaba olan Kemerhisar’da bulunan ve 8- 9 uygarlığa mekan olmuş Tyana antik kenti günışığına çıkıyor.Padova ve Venedik Üniversitesi öğretim üyeleri ve yardımcılarından oluşan bir kazı heyeti 29 Haziran’da çalışmalarına başladı. Finansmanını Klasik ve Doğu Uygarlıklarını Araştırma ve İnceleme Merkezi adlı kültür vakfının üstlendiği kazı çalışmasının başkanlığını, Padova Üniversitesi Eski Topoğrafya Kürsüsü öğretim üyesi arkeolog Prof. Dr. Guido Rosada yürütüyor.

Niğde iline bağlı bir kasaba olan Kemerhisar, bugünlerde tarihi ile buluşuyor. Bir grup aydının ve Venedik Üniversitesi’nden emekli Prof. Dr. Asım Tanış’ın girişimleriyle başlatılan tasarıyla 8- 9 uygarlığa mekan olmuş Tyana antik kenti günışığına çıkıyor.
Padova ve Venedik Üniversitesi öğretim üyeleri ve yardımcılarından oluşan bir kazı heyeti 29 Haziran’da çalışmalarına başladı. Finansmanını Klasik ve Doğu Uygarlıklarını Araştırma ve İnceleme Merkezi adlı kültür vakfının üstlendiği kazı çalışmasının başkanlığını, Padova Üniversitesi Eski Topoğrafya Kürsüsü öğretim üyesi arkeolog Prof. Dr. Guido Rosada yürütüyor. 15 gün sürecek araştırmalarda jeoradarlarla Tyana’nın yeraltındaki kalıntılarının yerleri belirlenmeye çalışılacak. 15 Temmuz’da da araştırma sonucuna göre öncelikli kazı yerine karar verilerek kazıya başlanacak.

Tyana'nın tarihçesi
Tarih öncesinden Hititler’in yıkılışına dek pek çok uygarlığa mekan olan Kemerhisar, Hititler döneminde Tuwanuva, Roma döneminde ise Tyana olarak tanınıyor. M.Ö. 30 - M.S. 395 yıllarını kapsayan Roma döneminde Tyana, yoğun yapılaşma ile tarihin en önemli konumlarından birini yaşadı. Antik kent; saraylarla, tapınaklarla, su kemerleriyle ve yerleşim birimleriyle büyük bir kent konumuna getirildi.
Uzun yıllar Kemerhisar Belediyesi’nin altyapı çalışmaları sırasında Tyana’nın Roma çağında önemli bir merkez olduğunu kanıtlayan eserler bulundu. Bunlardan Kros heykeli, Gorge kabartması, Herakles heykeli, Kenthaur ile vahşi hayvanların mücadelesinin tasvir edildiği Friz parçası, Zeus tasviri, Pseudon kabartması Niğde Müzesi’nde sergileniyor.

Kuzey Toroslar'ın kontrol merkezi
Kapadokya Krallığı yönetim merkezi olan Tyana M.Ö. 3. yüzyıldan başlayarak Kuzey Toroslar dizisinin kontrol merkezi oldu. Kapadokya Krallığı yıkılınca Bergama Krallığı hakimiyetine girdi.
M.S. 395 yılında Anadolu Bizans egemenliği altına girdi. Bu dönemlerde sakin olan Kapadokya, 600’lü yıllardan itibaren Sasani ve Pers, sonraları Arap istilalarına sahne oldu. En geç 11. yüzyılda Selçukluların akınıyla Tyana’daki bu ara dönem de sona erdi ve Tyana’nın şehir olarak işlevini kuzeydeki Niğde üstlendi.

Apollun'un doğum yeri
Tyana’nın bir başka ve önemli özelliği de, yaptıklarıyla ve kişiliğiyle insanlık tarihinin birkaç yüzyılını etkileyen filozof - düşünür Apollon’un (Apollonius) doğum yeri olmasıdır.
Kemerhisar, kazı çalışmaları sürerken bir etkinliğe daha ev sahipliği yapacak: “2. Kemerhisar Kültür ve Turizm Festivali” 27 - 28 Temmuz tarihlerinde düzenlenecek. Festival, Kemerhisar Belediyesi ve Tyana Kültür ve Turizm Vakfı’nın ortak çalışmasıyla gerçekleştiriliyor. Festival yürüyüşüyle başlayacak etkinlik, halk oyunları gösterileri, tiyatro oyunları, paneller ve konserleri içerecek.
Festival Komitesi Başkanı, Kemerhisar Belediye Başkanı Dr. Bülent Ilgaz şunları söylüyor: “Festivalimizin ana amacı ‘Dünün Tyanası’ ile ‘Bugünün Kemerhisarı’nın kaynaşması ve birbirini tanıması ve tabii ki bugünkü Kemerhisar’ın gelişimidir. Büyük çoğunluğumuzun hesaba almadığı küçük ilmekleri birleştirerek mükemmel bir halı yapmak olanaksız değildir. Herkesi festivalimize, dünümüze ve bugünümüze sahip çıkmaya çağırıyorum. 

Daha detaylı bilgi için www.kemerhisar.com 
Ntvmsnbc

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz