reklam

15 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Boğaz atık sulardan kurtuluyor

İstanbul Boğazı atık sulardan kurtuluyor. Küçüksu ve Göksu yeniden sahip olduğu eski mesirelik yerleri olma özelliğine kavuşacak.

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından sürdürülen ‘41 günde 41 eser’ kampanyasının önemli bir halkası olan Küçüksu Atık Su Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarj Hattı’nın temeli, düzenlenen bir törenle atıldı. BeylerbeyiAnadolu Hisarı arasındaki yerleşim bölgeleri ve Elmalı Barajı membaında kalan atık sular, yapılacak tesiste arıtıldıktan sonra İstanbul Boğazı’nın 72 metre dip akıntısına verilerek Boğaz’ın ve sahillerin kirlenmesi önlenecek.

Temel atma törenine katılan İstanbul Valisi Erol Çakır, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve onun kuruluşu olan İSKİ’nin yaptıkları önemli çalışmalar sayesinde İstanbul’un çehresinin değiştiğini belirtti. Geçmişteki susuz bir İstanbul’dan, çeşmelerinden temiz su akan bir duruma gelindiğine dikkat çeken Vali Çakır, “Elden çıkan ve çamur deryası haline gelen Haliç, İSKİ’nin gayretli çalışmaları sonucunda masmavi çehresiyle İstanbul’un yüz akı haline gelmiştir.” dedi. İstanbul Boğazı’na ve Marmara Denizi’ne dökülen atık sular sebebiyle Marmara Denizi’nin ölü bir deniz olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını ifade eden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna, yaptıkları önemli çalışmalarla bunun önüne geçtiklerini söyledi. İstanbul’un ağaçlarıyla, Boğaz’ıyla, mavi Haliç ve havasıyla hayat bulduğunu bildiren Gürtuna, “Yaptığımız çalışmalarla dünya ile yarışan bir İstanbul ortaya çıkarttık.” şeklinde konuştu. Elmalı Barajı’na atılan atık sular sebebiyle barajın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını dile getiren Gürtuna şöyle devam etti: “Elmalı Barajı’na atılan atık sular dağlar delinerek buraya indirildi. Burada arıtılan atık sular, Boğaz’ın derinliklerine verilecek. Atık su tesisleri tamamlandıktan sonra İstanbul’un her tarafı pırıl pırıl olacak, böylece İstanbul ile halkı arasındaki perde kalkacak, İstanbul yaşanılır bir şehir olacak.” Tören alanındaki çocuklara seslenen Gürtuna, “Biz sizlere güzel bir İstanbul bırakmak istiyoruz. Siz ise devraldığınız İstanbul’u daha ileriye götüreceksiniz.” diye konuştu. Gürtuna, konuşmasını “Seçime kadar değil, mezara kadar İstanbul’a hizmet etmek için çalışacağım.” diyerek bitirdi.

Arıtma tesisi hakkında bilgi veren İSKİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu, tesisin 87 trilyonluk KüçüksuGöksu Çevre Koruma Projesi’nin önemli bir halkalarından olduğunu açıklayarak, tesisin 22 trilyona mal olacağını söyledi. Burada arıtılan atık suların 2200 mm iç çaplı, 1407 metre uzunluğundaki kara boru vasıtasıyla Boğaz’ın 72 metre derinliğine verileceğini söyleyen Eroğlu, tesisin 2010-2020 yıllarındaki nüfus ortalamasına göre hesaplanarak yapıldığını kaydetti.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz