reklam

15 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Marmara Depremi'nde ulaşım, çıkarma gemileri ile sağlanacak

17 Ağustos depreminde yolların ve iskelelerin bozulması sebebiyle afet bölgelerine ulaşabilmek için çıkarma gemilerine ihtiyaç duyuldu. Ancak Genelkurmay iç deniz olduğu için Marmara’da çıkarma gemisi bekletmiyordu. Bu durum, ders oldu. Şimdi Genelkurmay, hem Marmara’da çıkarma gemisi bekletiyor hem de bazılarını sivil kuruluşlara hibe ediyor.

17 Ağustos Marmara Depremi’ni takip eden günlerde ulaşımda yaşanan sıkıntılar çıkarma gemilerinin önemini ortaya koydu. Bu sebeple Genelkurmay muhtemel bir deprem için Marmara Denizi’nde çıkarma gemisi bekletmeye başladı. Sivil yardım kuruluşları da çıkarma gemisi alabilmek için Genelkurmay’a başvuruyor. Talebi kabul edilen ilk örgüt denizlerin AKUT’u (Arama Kurtarma Timi) olarak bilinen “Gönüllü Denizde Acil Yardım Kurtarma Örgütü” (DAKSAR) oldu. Bilim adamlarının Marmara Denizi’nde önümüzdeki 30 yıllık bir süreçte olmasını beklediği büyük depremde çıkarma gemilerine büyük görevler düşmesi bekleniyor. 17 Ağustos depreminde yolların bozulması ve trafiğin altüst olması sebebiyle gerekli yardımların karayolu ile afet bölgelerine ulaştırılmasında güçlükler yaşanmıştı. O tarihlerde bunu gören yetkililer denizyolunu kullanmak istemiş; ancak afet bölgesindeki iskelelerin harap olması sebebiyle gemiler kıyıya yanaşamamıştı. Bu sefer Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterindeki çıkarma gemilerinden yararlanılması düşünüldü. Ancak çıkarma gemilerinin muhtemel bir askeri harekat için Ege ve Akdeniz gibi dışa açık denizlerimizdeki sahil şeritlerinde konuşlu olduğu anlaşıldı. Yetkililer bu tecrübe ışığında çıkarma gemilerine muhtemel afet anında büyük görevler düşeceğini düşünüyor.

Denizciler Dayanışma Derneği bünyesinde faaliyet gösteren bir kuruluş olan DAKSAR ile İstanbul Valiliği Sivil Savunma Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğü ile geçtiğimiz mayıs ayında bir protokol imzalandı. Buna göre meydana gelebilecek büyük bir depremde DAKSAR’ın elinde bulunan çıkarma gemisi (LCT), çok sayıda insanın denizaşırı taşınmasında, afet bölgesine denizden ilk yardım ve lojistik destek sağlanmasında, hastane ve benzeri yerlerden destek alındığı takdirde de, denizde hasta bakım yeri olarak kullanılmasında istihdam edilebilecek. 1973 yapımı DDDI çıkarma gemisi (LCT), 8 uzun TIR veya 16 kamyon veya 30 civarında araç alabilme kapasitesine sahip. Yaklaşık 400 insan taşıyabilen çıkarma gemisi saatte 9 mil hız yapabiliyor.

Bu arada DAKSAR Başkanı emekli Tümgeneral Varol Atalay, deprem mahalline yardım için gidecek kepçe, buldozer gibi makine parkının sevkinin karayoluyla sıkışacak trafik sebebiyle uzun zaman alabileceğine dikkat çekti. Atalay, “Herhangi bir iskele veya rıhtıma ihtiyaç duymadan kıyılara yanaşabilen gemimizle Marmara Denizi içinde istenilen bölgeye ulaşabiliriz.” şeklinde konuştu. Kurulduğu günden itibaren 175 gönüllüye denizlerde arama kurtarma konusunda eğitim veren DAKSAR’da 85 gönüllü aktif olarak devamlı nöbet tutuyor.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz