reklam

15 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Zeugma'yı turizme açmak için erken

Zeugma'nın paha biçilmez mozaikleri korumasız...
Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Rifat Ergeç, henüz kazısı bile tamamlanmamış olan Zeugma'yı turizme açmanın, antik kente zarar vereceğini söyledi. Rifat Ergeç, Zeugma'nın turizm açısından daha cazip hale getirilmesi ve ekonomiye kazandırılması konusunda acele edilmemesi gerektiğini belirtti.

Ergeç, şöyle devam etti: "Aceleyle ve düşünmeden hareket edilerek henüz kazısı bitirilmemiş, gezi güzergahı belirlenmemiş, güvenlik önlemleri alınmamış, çevre düzeni yapılmamış antik kentte, binlerce çift ayakkabının yapacağı erozyon çok önemli boyuttadır. Zeugma'da çok dikkatli olunmalı. Antik kentte yapılacak işler adım adım ve çok itina ile yürütülmeli. Zeugma'nın bir bölümünü su götürmüştü, kalan bölümü umarım insanoğlunun tamahlarına kurban gitmez."

Zeugma'ya zamanında ilgi gösterilmedi
Ergeç, Gaziantep Müzesi Müdürü olduğu dönemde, 1992 yılında ilk mozaikler ve Roma Villası ortaya çıkarıldığından itibaren öncelikle üniversitelerin dikkatini çekmeye ve Zeugma'da beraber çalışmaya ikna etmeye çaba gösterdiklerini, ancak bir bölümünün makul sayılabilecek nedenlerle, diğerlerinin ise gerekçesiz olarak ilgi göstermediğini öne sürdü.

Bugün, o gün için engel sayılabilecek unsurların birçoğunun ortadan kalktığını anlatan Ergeç, şöyle konuştu: "2000 yılında yaşanan o telaşlı ve sayılı günler artık gerilerde kaldı. Türkiye'de, Zeugma sorununun üstesinden gelecek yetişmiş bilim adamı yeterince var. Çok özel durumlarda ve çok gerekli hallerde bazı uzmanlar, ücretleri ödenerek yurtdışından getirilebilir. Veya sırf bilimsel bazda yardımlaşmalar yapılabilir, gerekirse çok özel aletler getirilir."

Çalışma programı başlatılmalı
Kültür Bakanlığı'nın, Zeugma'daki çalışmaları yürütebilecek mali gücü olduğunu savunan Rifat Ergeç, sözlerini şöyle tamamladı:"Batılı ülkelerle rekabet ettiğimiz konuların başında gelen arkeoloji bilim dalında bilimsel yeterliliğimizin, hatta bilimsel onurun ön plana çıkarılması ve özkaynaklarımızla bir Zeugma çalışma programı başlatarak dünya kamuoyu önünde saygınlığımızın korunması gerekir. Bu konuda kimseden ders almak gibi bir gereksimin içinde değiliz."
Hürriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz