reklam

16 Temmuz 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Yangın aynı anda geniş bir alanda başladı

Tarih ve kültür hazinesi Ortaköy'deki Naime Sultan Yalısı'nın sabotaj sonucu kül olduğu ihtimali, kuvvet kazanıyor. İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, ‘‘Kesin delilimiz olmadan, sabotaj konusunda bir şey söyleyemem’’ demesine rağmen yangının geniş bir alanda aynı anda başladığı, kesinlik kazandı.

İstanbul İtfaiye Daire Başkanı Sabri Yalın, Cumhuriyet Savcısı İsmail Onaran, Yüksek Mühendis ve yangın uzmanı Mümtaz Çoruh, dün saat 11.00'de harabe halindeki Naime Sultan Yalısı'nda inceleme yaptılar. Başlarına kask, ayaklarına çizme giyip yanan binada iki saat kadar inceleme yapan Sabri Yalın ve İsmail Onaran, çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Heyetin incelemesi sırasında, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nden iki müfettiş de okulun bahçesinde hazır bulundu. Kesin deliller bulmadan yangının sabotaj ya da başka bir nedenden çıkıp çıkmadığı konusunda bir şey söyleyemeyeceklerini anlatan Sabri Yalın şöyle konuştu:

Delil arıyoruz
‘‘İtfaiyeci olarak hemen sonuç almak kolay değil. Bina içinde çökmeler olduğu için, aradığımız bazı unsurlar, çöküntülerin altında kaldı. Bana göre yangının başlangıç yeri, kalorifer dairesi değil, geniş bir alanda başlamış. Çöküntüler kaldırılıp aradığımız unsurlara ulaştıktan sonra, raporumuzu hazırlayıp savcılığa vereceğiz. Rapor zaman alabilir. Raporumuzda iki sonuç olabilir. Bunlardan biri, yangının nedeni olabilir, diğeri de yangının çıkış nedeninin belirlenemediği. Neden belirlenemezse, yangın uzmanlarının araştırması için, olay savcılığa kalabilir. Bir itfaiyecinin söyleyebileceği en zor sonuç sabotajdır. Sabotaj en son sözümüz olur. Bunu söyleyebilmek için de kesin delillerimizin olması gerekir.’’

Müstahdemin eşi anlatıyor
Okulda eşiyle birlikte 20 yıldır görev yaptıklarını ve burayı evleri olarak bildiklerini anlatan Makbule Koç, yangın anında yaşadıklarını şöyle anlattı:
‘‘Çamaşırları topladım, lojmana katlamaya gidiyordum. Duman kokusu alınca, kapıyı açıp dışarı çıktım. Kazan dairesinin bulunduğu taraftan gelen duman ve alevleri gördüm. Koşarak dışarı çıktım. Okulun önünde kantincinin oğlu vardı, ona bağırdım. Bu sırada deniz tarafından oğlum Recep Buğday, 'Anne okul yanıyor' diye bağırdı. İtfaiye çağırdık. Bahçedeki hortumla içeri koştum, su sıkmaya çalıştım ama yangın, başedeceğimizden çok büyüktü. Yangının başladığı sırada, okul çevresinde, yabancı kişi görmedim.’’

70 yıllık kayıt kül oldu
Mali Şube'nin yaptığı otopark operasyonundan sonra açığa alınan Okul Müdürü Vedat Balcı'dan sonra bir hafta önce vekaleten müdürlüğe atanan Hüseyin Acar, binanın tarihinin dışında, 70 yıldır okullarında öğrenim gören binlerce öğrencinin kayıtlarının da tamamen yandığını söyledi. 1973 yılında kendisi de bu okuldan mezun olan Hüseyin Acar, ‘‘İçim yanıyor. Umarım bilgisayar hard diskleri zarar görmemiştir. Yoksa kayıtların tamamı yok olacak. Bir de kütüphanede çok eski kitaplar ile eski bir piyano vardı. Onlar da yandı’’ dedi.

Reina: İlgimiz yok
Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan, ‘‘Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu'nun bahçesindeki otoparkla, hiç bir organik bağımız yok’’ dedi. Reina'ya gelen müşterilerin, otomobillerini 'Vale' adı verilen görevlilere teslim ettiklerini anlatan Mehmet Koçarslan şunları söyledi:
‘‘Valeler arabaları götürüp, civardaki otoparklara bırakırlar. Bize 200 metre uzaklıktaki Gaziosmanpaşa Okulu'nun otoparkı da bunlardan biri. Otoparka ceplerinden üç milyon lira verirler. Arabayı getirip sahibine teslim ederler.Reina'nın önünde 50 civarında vale vardır. Bu kişilerin, barımızla hiçbir bağlantısı yok. Aldıkları bahşişle iş yaparlar.’

Okulumuzu istiyoruz
Okulda öğrenim gören öğrenci ve velilerden oluşan 30 kişilik grup, üzerinde ‘‘Okulumuzu kimseye vermeyiz; Okulumuzu geri istiyoruz’’ yazılı dövizler taşıyıp slogan atarak yangını protesto etti. Veliler, okul yerinin otopark yapılmak istendiğini, bu yüzden yakıldığını iddia ettiler.

İlçe Milli Eğitim Vakfı yararına kullanılan okul bahçesindeki otoparka önceleri, günlük 3 milyon lira vererek araba park ettiklerini anlatan semt sakini Melek Altaras, ‘‘Reina Bar burayı kapattı. Bir iki saatliğine gelen müşterilerden 15 milyon lira para alıyorlardı. Biz bir daha giremez olmuştuk’’ dedi.
Hürriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Istanbul and the Civilization of the Ottoman Empire (Centers of Civilization Series)
by Bernard Lewis
Our Price: $12.95
Paperback Reprint edition (February 1989)
Amazon.com Sales Rank: 138,821

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz