reklam

17 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

220 tarihi binada yangın riski

İstanbul'daki 220 tarihi ahşap bina yangın tehlikesiyle karşı karşıya. Risk altındaki binaların elektrik tesisatları eski, kazan daireleri bakımsız. Gerekli önlemler alınmıyor.
Türkiye Yangından Korunma Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, İstanbul'da, 3 gün önce çıkan yangın sonucu kullanılamaz hale gelen Ortaköy'deki Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu gibi, yaklaşık 220 tarihi ahşap binanın yüksek yangın riski taşıdığını bildirdi.

Prof. Dr. Kılıç, Ortaköy'de ilköğretim okulu olarak kullanılan ve çıkan yangın nedeniyle tamamen tahrip olan tarihi binanın ahşap ve kuru olduğunu, kazan dairesinin dekötü durumda bulunduğunu vurguladı.

''Asıl sabotaj, binaların öyle korunmasız bırakılması. Riske karşı önlem almamak, yakmak kadar kusurlu bir durum'' diyen Prof. Dr. Kılıç,genellikle okul veya idari binalar olarak kullanılan tarihi ahşap yapılan hiçbirinde, yangına karşı güvenlik önlemleri alınmadığını söyledi.

Prof. Dr. Kılıç, ''İstanbul'da, yaklaşık 220 tarihi ahşap bina yüksek yangın riski taşıyor'' dedi. Risk altındaki tarihi binaların elektrik tesisatının çok eski, kazan dairesinin bakımsız olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılıç, bu tür binaların okul olarak kullanılmasının ise öğrencilerin güvenliği açısından sakınca yarattığına dikkati çekti.

Prof. Dr. Kılıç, tarihi ahşap binaların alınacak bazı önlemlerle yangına karşı korunabileceğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Tarihi binalarda yangına karşı en etkili yöntem, ahşabın yangına dayanıklı boya ile boyanmasıdır. Bu boya, alev tutsanız bile yanmaz. En azından binanın yangın çıkma riski yüksek olan bölümleri boyanabilir. Bunun yanı sıra öncelikle bu binaların elektrik tesisatları tamamen yenilenmelidir.

Yangına dayanıklı elektrik kabloları kullanılmalı ve bu kablolar çelikten boruların içinden geçirilmelidir. Binalardaki kazan dairesinin olduğu bölüm duvarla örülerek ayrılmalı, ya da binadan tamamen soyutlanmalıdır. Bina içindeyangın algılama sistemi kurulmalıdır. Binanın içine konulacak duman dedektörleri, en ufak bir dumanda alarma geçmelidir.''

Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, İstanbul'da, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na bağlı saray ve kasırların çoğunda, yangına karşı örnek güvenlik önlemleri alındığını bildirdi.

Yangına karşı yapılan güvenlik çalışmaları konusunda Milli Saraylar'a danışmanlık yaptığını ifade eden Prof. Dr. Kılıç, Dolmabahçe ve Beylerbeyi Sarayları ile Küçüksu, Şale ve Ihlamur Kasırları'nda yaklaşık 12 yıl önce başlatılan çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu anlattı.

Prof. Dr. Kılıç, çalışma yapılan yerlerde öncelikle elektrik tesisatlarının tamamen yenilendiğini, kazan dairelerinin yapıların dışına alındığını, ayrıca, yangın algılama dedektörleri yerleştirildiğini kaydetti.

Bu saray ve kasırların ulaşılması zor olan bodrum katı gibi bölümlerine de sıcaklık 68 dereceye ulaştığı zaman devreye girecek olan otomatik yağmurlama sistemlerinin yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Kılıç, yapıların dışına ise boru sistemleri kurulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kılıç, Milli Saraylar'a ait yerlerde kullanım saatleri dışında elektriğin tamamen kesildiğini, sigara içmenin belirli güvenlikli alanlar dışında yasaklandığını, personele de sürekli eğitimverildiğini sözlerine ekledi.
Hürriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz