reklam

17 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Kilikya’nın sualtı şifresi çözülecek

Akdeniz Arkeolojik Sualtı Araştırmaları Merkezi (AASAM), Kilikya sahil bandını tarayarak, tarihi bilgileri günışığına çıkaracak.

Araştırmalar Phaselis'de başlamıştı
Bölgedeki ilk çalışmalar Phaselis Antik Kenti kıyılarında başlamış ve daha geniş bir bölgede yapılabilmesi için izin istenmişti. Şaşırtıcı sonuç geldi ve araştırmaların Antalya’nın Alanya İlçesi’nden Suriye sınırına kadar olan bölgede yapılabilmesi için izin çıktı.

Akdeniz Arkeolojik Sualtı Araştırmaları Merkezi (AASAM), tarihte Kilikya olarak adlandırılan, Antalya’nın Alanya İlçesi’nden Suriye sınırına kadar olan sahil bandını tarayarak, mavi derinliklere gizlenmiş tarihi günışığına çıkaracak.
Akdeniz Arkeolojik Sualtı Araştırmaları Merkezi’nin (AASAM), Kültür Bakanlığı ile Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü adına Akdeniz’de yürüttüğü sualtı tespit çalışmaları ilk sonuçlarını vermeye başladı.

Antalya Müze Müdürlüğü’nün bilimsel ve AASAM’ın teknik sorumluluğunda yürütülen sualtı tespit çalışmalarının birinci adımı, Antalya’nın Alanya ve Gazipaşa ilçeleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmalar hakkındaki soruları yanıtlayan AASAM Teknik Sorumlusu Hakan Öniz, ortaya çıkarılan eserlerin, dünyada konuyla ilgili kişilerin dikkatini bu bölgeye çekecek ve bölge hakkındaki bilgileri değiştirebilecek nitelikte olduğunu söyledi. Bölgedeki ilk çalışmaların Phaselis Antik Kenti kıyılarında başladığına dikkati çeken Hakan Öniz, çalışmalara devam etmek için izin beklerken, Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün Alanya’dan Suriye sınırına kadar olan kıyı şeridinin incelenmesini istediğini belirtti. Öniz, “Tabii buna inanılmaz sevindik. Çünkü biz sadece, (Phaselis’in 5 kilometrelik kıyı şeridine izin gelecek mi) diye merak ederken, birden bire Alanya’dan Hatay’a kadar bin kilometrenin üzerinde bir kıyı şeridini inceleme imkanı doğdu” dedi.

5000 yıllık çabalar tarihe ışık tutuyor
Gazipaşa İlçesi’nde dalışların 1 Mart 2002 tarihinde Selinus Antik Kenti yakınlarındaki Selinti Burnu’nda başladığını kaydeden Hakan Öniz, burun çevresinde “Konglamera” cinsi taştan yapılmış mimari parçalar ve değirmen taşlarına rastladıklarını söyledi. Çalışmaları daha da derinleştirmek için yine Gazipaşa İlçesi sınırları içinde bulunan Iotape Atik Kenti’ne geçtiklerini belirten Öniz, buradaki gelişmeleri şöyle değerlendirdi: “Iotape’de Bronz Çağı’na ait yani yaklaşık 5 bin yıllık 9 taş çapa ve bir hat ağırlığı, Roma ve Helenistik dönemlere ait yaklaşık 2 bin 500 senelik bir çift, bir tek ahşap çapaya ait kurşun çipo, 5 demir çapa ve 2 sabit gemi tonosu bulundu. Bu da bize Iotape’nin Bronz Çağı’nda kullanılan önemli bir liman kenti olduğunu gösterdi. Batılı araştırmacılar Kilikya’nın dağlık ve yerleşime uygun olmayan yapısıyla Doğu Akdeniz deniz ticaretinde etkili olmadığını iddia ediyorlardı. Bu çalışma gösteriyor ki, Iotape, Bronz Çağı’nda kullanılan çok önemli bir limandır.”

“Bütçe 300 milyon lira"
Gazipaşa’da yapılan araştırmanın bütçesini 300 milyon lira olarak açıklayan Hakan Öniz, “Türk sualtı araştırmacıları, milyon dolarlık bütçelerle yapılan sualtı kazıları ve araştırmalarının yapamadığını yapıp, Bronz Çağı’nda Akdeniz kıyılarında çok önemli işlevi olan bir kenti ortaya çıkardı” diye konuştu. Eserlerin Antalya Müzesi’nde göreceği işlemin ardından sergiye sunulacağını ifade eden Hakan Öniz, araştırmanın, Gazipaşa-Anamur arasında yürütülecek dalışlarla devam edeceğini söyledi. Hatay’a kadar uzanan sahil bandında yaklaşık 5 sene sürecek bir çalışmayla genel sualtı taramasının tamamlanmasını beklediklerini dile getiren Öniz, “Ancak detaylı araştırma yaklaşık 50 sene sürebilir” diye konuştu.
Ntvmsnbc

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz