reklam

17 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Sema ve Murat Soygeniş'in projeleri ABD'de sergileniyor

Mimarlar Sema ve Murat Soygeniş'in "Mimarlık Projeleri Sergileri 2002" başlıklı sergisi ABD' de iki farklı mekanda izlenecek. Serginin kapsamında, Sema ve Murat Soygeniş'in uygulanmış ya da uygulanmamış 10 kadar projeleri yer alıyor. Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) Baltimore Mimarlar Galerisi'nde 1 Ağustos' ta açılacak olan ilk sergi 28 Ağustos'a kadar gezilecek. 
İkinci sergi ise 20 Ağustos' ta New York Eyalet Üniversitesi Mimarlık ve Planlama Okulu Dyett Galerisi' nde açılacak ve 18 Ekime kadar gezilecek. Serginin başka bir özelliğide sergilenen çizimlerin, eskizlerin, maket fotoğraflarının daha sonra geri dönüşüm kutusuna atılacak olması.

Sema ve Murat Soygeniş ABD' de açılacak olan sergileriyle ilgili sorulara şu yanıtları verdiler:
Neden böyle bir sergi?
Sergiler mimarlıkta çeşitli anlayış ve yaklaşımların, deneyimlerin paylaşılabilmesi için birer araçtırlar. Bu paylaşım aslında bir iletişimdir, kalite kontrolü, ya da
oto-kontrol nedenidirler. Kişinin kendi kendini geliştirebilmesi için çok önemli bir vesile olurlar.

Neden ABD'de?
Projelerin çoğu çeşitli nedenlerle Türkiye'de sergilenmiş ya da basılmış ürünlerdir. Daha uzak bir ortamda, alınan davetleri de değerlendirerek, mesleki paylaşım ortamına girmek faydalı olacaktır diye düşünüldü. Ayrıca sergilenen projelerin bir bölümü Türkiye'deki deprem sorununa yönelik arayışları içerdiğinden, özellikle bu konunun uzaktan bakan kişilerin görüşleri ve değerlendirmelerine açık olmasının deprem ile ilgili tasarım yaklaşımlarına farklı bakış açıları getireceğinin önemine inanıyoruz. Sergilenen diğer uygulama ve projeler de Türkiye'de yapılanlardan bir kesiti sunacak ürünlerdir, bu ürünlerin de sergilerin açılacağı Baltimore ve Buffalo'da mimar ve öğrencilerle paylaşımının, Türkiye'de çeşitli nedenlerle, üniversite ya da başka platformlarda yapılan paylaşım gibi, verimli olacağı düşünülmüştür.

ABD'de nerelerde sergilenecek?
Amerikan Mimarlar Enstitüsü (AIA) nün Baltimore Şubesi Galerisinde ve New York Eyalet Üniversitesi - Buffalo, Mimarlık ve Planlama Okulu Dyett Galerisinde sergilenecek. Mimarlara, öğrencilere ve yakın çevrede konu ile ilgili herkese hitap edecek.

Tam olarak ne sergileniyor?
Uygulanmış ve uygulanmamış 10 kadar proje sergileniyor. Bunlar arasında çeşitli meslektaşlarımızla ortak olarak gerçekleştirdiğimiz projeler de var. Sergilerin bir özelliği 'disposable' oluşları. Yani, sergilenip, izlendikten sonra tüm sergilenen çizimler, eskizler, maket fotoğrafları, vb geri dönüşüm kutusuna atılacak. Son derece ekonomik bir sergileme tekniği ile, İstanbul'da her kırtasiyede satılan mukavvalar kullanılacak, üzerinde sergilenecek çizimler işi bitince atılacak.

Daha sonra ne olacak?
Benzer sergiler, davet olduğu takdirde, dünyanın ve Türkiye'nin çeşitli köşelerinde gerçekleştirilecektir. Şimdilik belli olan bir program yoktur. Türkiye'de insanların, eğitimci ve mimarların neler yaptıklarının farklı coğrafyalarda görülmesi ve bilinmesi lazım.

Daha detaylı bilgi için tıklayınız
Arkitera

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz