reklam

17 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Otoparka geçit yok

Çiçeği burnunda Kültür Bakanı Suat Çağlayan, Ortaköy’de yanan Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’nun ‘asla otopark olamayacağı’ şeklinde karar alındığını açıkladı.
Kültür Bakanı Suat Çağlayan, İstanbul 3 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun, Ortaköy’de yanan Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu’yla ilgili olarak, "O bölgenin hiçbir zaman otopark gibi başka amaçla kullanılmaması gerektiği" yönünde karar aldığını bildirdi.
Çağlayan, kurulun "restitüsyon, restorasyon projelerini bekleme ve gelecek projeye göre gerekli çalışmaları yapma" kararı aldığını belirterek, bununla birlikte zarar görmemiş olan eserlerin olduğu gibi korunacağını vurguladı. Çağlayan, "Çok önemli bir karar daha alındı. O bölgenin hiçbir zaman başka amaçla, otopark gibi kullanılmaması gerektiği kararı aldılar" dedi.

Herkesin dikkatine!
Kararın bir uyarı niteliği taşıdığına işaret eden Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Başka kurumların kullanımına verilmiş tarihi eserlerimizin veriliş amaçları dışında hiçbir şekilde kullanılmaması konusuna özen gösterilmesine dikkat çekiliyor. Okula verdiğiniz bir kültür varlığını, aynı zamanda otopark yeri olarak kullanmamak gerektiği gibi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinde, okulların kullanımına verilen tarihi eserler yaz aylarında gelir amacıyla otopark olarak kullanılabiliyor. Elbette bu bir gereksinimden doğmaktadır, ama sonuçları bazen çok acı olabilmektedir."

Yetki kurulun elinde
Koruma kurullarının, tarihi eserlerin korunmasını izlemekle görevli olduğunu vurgulayan Bakan suat Çağlayan, bu kurulların, aksine bir uygulama gördükleri takdirde tahsisi kaldırma yetkisine sahip olduklarını kaydetti.
Yanan okulu önceki akşam ziyaret ettiğini belirten Çağlayan, izlenimlerini de şöyle aktardı:

Eskisinden güzel olacak
"Tavan çökmüştü. En alt kat sular içindeydi. Maalesef epey zarar görmüş kısım var. Şükür ki, 3 No’lu kurulumuz bu işin düzeltilebileceği, en azından zarar görmemiş kısımların aynen korunarak, binanın restore edilebileceği kararına varmıştır. Bu da eski haline gelebileceği anlamını taşıyor. Bu nedenle bekleyeceğiz. Belki eskisinden daha güzel ortaya çıkacaktır. İçeri girdiğimde bir piyano gördüm. Herhalde eski bir piyanoydu. Hiç zarar görmemişti. Bu nedenle bir şey olur mu diye tedirgin oldum. Ama polisler orada nöbet tutuyorlardı. Bugün alınacaktır zannediyorum."

Milliyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz