reklam

19 Temmuz 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Doktorlar hastanelerin deprem güvenliğinin sağlanmasını istedi

İstanbul Tabipler Odası, muhtemel bir depremde beklenen İstanbul’da hizmet veren kamu ve özel hastanelerle sağlık ocaklarında afetlere hazırlık adına hiçbir çalışma yapılmadığını ileri sürerek afete hazırlık çalışmalarının başlatılması çağrısında bulundu.

İstanbul Tabipler Odası, deprem beklentisi içinde olan İstanbul’da kamu ve özel hastanelerle sağlık ocaklarının afetlere hazır hale getirilmesi çağrısında bulundu. Odanın Olağandışı Durumlar Sağlık Hizmetleri Kolu’nun İstanbul Valiliği, Sağlık İl Müdürlüğü, kamu–özel hastane yöneticileri ve temsilcileriyle birlikte yaptığı “Sağlık Kuruluşlarının Depreme Hazırlığı” konulu toplantının sonuçları açıklandı. İstanbul Tabipler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Serdar İskit, İstanbul’daki hastanelerin sadece deprem değil, Boğaz’daki gemi kazaları ve endüstriyel kazalar gibi riskli durumlara hazır olması gerektiği halde, halka istenen güveni veremediğini söyledi.

Devlet hastanelerinin yüzde 86’sının 7 üzerindeki bir depremde hasar görmemesi için güçlendirilmesi gerektiğine ilişkin raporlar ortaya konmasına rağmen, somut adımlar atılmadığına dikkat çeken İskit, hastanelerin ne derece afete hazırlıklı olduğuna dair bilgi ve projelerin tek merkezde birleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Bütün hastanelerde kriz ve olağandışı durumlarda hareket planları oluşturulduğuna; ancak bunların hastane personeliyle paylaşılmadığına dikkat çeken İskit, “İstanbul’daki kamu ve özel hastaneleri afetlere hazırlıklı görmüyoruz. Sağlık kuruluşları önemli bir risk altında. Devlet, olağandışı bir durumda afete tek bir merkezden müdahale edecek, koordinasyonu sağlayacak bir birim oluşturmalı.” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın elinde kredisi Dünya Bankası’nca sağlanan ve 1998’de bitirilmiş devlet hastanelerinin deprem dayanıklılığı ile ilgili raporları olduğunu hatırlatan Dr. Murat Fırat ise, bu çalışmanın bir benzerinin Sosyal Sigortalar Kurumu, özel ve üniversite hastanelerini de kapsayacak şekilde genişletilip tekrar yapılması gerektiğini vurguladı. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nce, İstanbul’daki sağlık kuruluşlarına yönelik Amerikan Kızılhaçı ve Kızılay’ın katkısıyla hazırlanan İstanbul’un risk haritası bulunduğunu belirten Fırat, bu çalışmanın çok yakında Türkçeleştirilerek kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

İstanbul Tabipler Odası’nın kamu ve özel hastanelerin afetlere hazırlığıyla ilgili dikkat çektiği bazı önemli noktalar şunlar:
– Hastane binalarının güvenli olması zorunludur: Deprem sonrasında hastaneler yapısal olarak ayakta kalmak zorundadır.
– Binalar dışında hastane hizmet araç ve donanımlarının zarar görmesi engellenmelidir. Acil durumlarda en küçük tıbbi cihazın yokluğu bile kaos ortamı oluşmasına neden olabilir.
– Günümüz koşullarında bile hastane koridorlarının kalabalıklığı en önemli sorun. Acil durumlarda buraların tahliyesi ile ilgili tatbikatlar yapılmalı. Artan hasta ve yaralı yüküne karşı alınabilecek tedbirler uygulamalı olarak personelle paylaşılmalı.
– Sağlık personelinin deprem anı ve sonrası görev tanımlarının yapılması ve bilgilerin tüm personel tarafından bilinmesi sağlanmalı.
– Acil durumlar için ilaç ve sarf malzemesi stokları hazırlanmalı.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz