reklam

20 Temmuz 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Tuz Gölü’nü kurtarma çalışmalarına İspanya’dan destek

Dünyanın en büyük ikinci tuz rezervi ve Türkiye’nin önemli kuş cennetlerinden biri olan Tuz Gölü, kirlilik nedeniyle tehlike sinyalleri veriyor.

Konya ve Aksaray başta olmak üzere birçok yerleşim yerinin kanalizasyon atıklarının aktığı ve her gün yok olmaya doğru giden Tuz Gölü’nü kurtarmak için KOSKİ’nin başlattığı operasyon İspanya'nın desteğiyle tamamlanacak. Konya’nın atık su arıtma tesislerinin hizmete girmesiyle tehlike boyutlarına ulaşan Tuz Gölü’nün kurtarılacağı ve arıtılan atık sularla tarım alanlarının temiz su ile sulanmasının sağlanacağı bildirildi. Konya’da belediye tarafından yaptırılan Atık Su Arıtma Tesisi, kirlilik tehtidi altında bulunan Tuz Gölü’nü kısmen kurtaracak.

Özel çevre koruma alanı içerisinde bulunan Tuz Gölü, Türkiye’nin tuz ihtiyacının yüzde 73’ünü karşılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Konya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürü Yafes Yüzügüldü, Konya’nın uzun zamandır özlemini çektiği Atık Su Arıtma Tesisleri’nin yapımı için başlattıkları çalışmaların son aşamaya geldiğini söyledi.

Anahtar teslim usulüyle tesislerin yapımı için firmaların verdiği tekliflerin değerlendirildiğini belirten Yüzügüldü, bir hafta içerisinde konunun sonuçlandırılacağını ve uygun teklifin Hazine Müsteşarlığı’nın onayına sunulacağını kaydetti.

Hazine Müsteşarlığı’nın İspanya ile vardığı anlaşma gereği proje için 26 milyon 450 bin dolar dış kredi temin edildiğine işaret eden Yüzügüldü, “İleri aşamalarda firmaların kredi teklifleri de değerlendirilecek. Tesislerin hizmete girmesiyle Tuz Gölü’ne Konya’dan tahliye kanalları aracılığıyla atık su gitmeyecek. Atık sular göl için bügün büyük bir risk taşımasa bile önümüzdeki yıllarda Tuz Gölü’nün doğal dengesinin bozulmasına yol açabilirdi. Tesislerin açılmasıyla bölgedeki tarım arazileri de temiz sularla sulanabilecek.” diye konuştu.

40 milyon dolar tutarında ve 750 bin metrekare kullanım alanına sahip olacak tesislerin yapımına bu yıl içinde başlanacağına dikkat çeken Yüzügüldü, projenin 3 yıl içinde tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Konya’nın atık sularının, Tuz Gölü’ne 150 kilometrelik bir kanalla ulaştığını, ancak bunun yılın belirli dönemlerinde olduğunu hatırlatan Yüzügüldü, bugün büyük tehlike oluşturmayan atıkların, şehrin nüfusunun artmasıyla birlikte büyük tehlike oluşturacağını, bugünden önlem aldıklarını vurguladı.

Yüzügüldü, projenin göl çevresinde yerleşim yerleri olan Cihanbeyli, Şereflikoçhisar, Aksaray ve küçük beldelerin atık su ve katı atıklarının ber tarafa edilmesini de kapsadığını dile getirdi.

Yüzügüldü, KOSKİ tesislerinin 2010 yılında günde 200 bin ton su arıtma kapasitesi ile çalışacağını, bu miktarın tarım alanlarının sulanması açısından büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

Günlük 200 bin ton katı sıvı atığın aktığı, eskiden kuş cenneti olarak bilindiği halde, şuan kuş bulmanın zor olduğu Tuz Gölü’nün, arıtma tesislerinin zamanında bitirilmemesi halinde 2010 yılında kuruyacağı kaydedildi.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz