reklam

22 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Saydam ihale dönemi

2003 yılında yürürlüğe girecek Kamu İhale Yasası'na göre ihalelerle ilgili yetkililerin üçüncü dereceye kadar yakınları ihaleye giremeyecek. Kurum ihale öncesi fiyat araştırması yapacak

Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan Kamu İhale Yasası kapsamında ihalelerle ilgili detayları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, yeni dönemde ödeneği olmayan hiç bir iş için ihaleye çıkılamayacak. Kamunun her türlü mal ya da hizmet alımında esas alınacak usul ve esasları belirleyen İhale Yönetmeliği'nde Kamu İhale Kurumu'nun; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenilirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, gereksinimlerin uygun koşullarla ve zamanında karşılanması ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla yükümlü olduğu vurgulandı.

Çekimserlik yok
2003 yılında yürürlüğe girecek olan yasanın, ilgili yönetmelik maddesiyle ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamayacağı belirtildi. Yönetmelikte, aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal veya hizmet alımı ile yapım işlerinin bir arada ihale edilemeyeceğine dikkat çekildi. Eksiksiz olarak toplanması öngörülen üç kişilik
İhale Komisyonu'nda kararlar çoğunlukla alınacak. Üyeler, kararlarda çekimser kalamayacak. İhalesi yapılacak her iş için ayrı bir işlem dosyası düzenlenecek.
Mal ya da hizmet alımları ile yapım işlerinin
ihalesi öncesinde Kamu İhale Kurumu, piyasada her türlü fiyat araştırmasını yaparak, katma değer vergisi dışında yaklaşık maliyetleri belirleyecek. Yaklaşık maliyet, ihale sonuçlanıncaya kadar gizli tutulacak.
İhale konusu mal ya da hizmet alımları ile yapım işlerinin her türlü özelliğini belirten idare ve teknik şartname kurumca hazırlanacak. Ancak, işin özelliği nedeniyle şartnamenin kurumca hazırlanmasının mümkün olmadığı hallerde, ihale yetkilisi tarafından onaylanması kaydıyla teknik şartnameler yönetmelik hükümlerine göre hazırlattırılabilecek.

İşin büyüklüğüne göre
Yaklaşık maliyeti 25 milyar liraya kadar olan mal ya da hizmet alımlarıyla 50 milyar liraya kadar olan yapım işlerinin ihalesi, ihale tarihinden en az 7 gün önce ihalenin yapılacağı yerde çıkan gazetelerin birinde yayımlanacak. Yaklaşık maliyeti 25 milyar ile 50 milyar lira arasında olan mal veya hizmet alımları ile 50 milyar ile 250 milyar lira arasında olan yapım işlerinin ihalesi, ihale tarihinden en az 14 gün önce Resmi Gazete'de yayımlanacak.
Maliyeti 50 milyar liranın üzerinde olan mal ya da hizmet alımları ile 250 milyar liranın üzerinde olan yapım işlerinin ihalesi, ihale tarihinden en az 21 gün önce Resmi Gazete'de yayımlanarak kamuoyuna duyurulacak.
Kurum, gerekli gördüğü ya da ihale dokümanında yer alan belgelerde ihalenin yapılmasına engel olan ve düzeltilmesi mümkün bulunmayan hususların var olduğunu saptarsa ihale gününden önce ihaleyi iptal edebilecek.

Akrabalara yasaklama
2886 sayılı Devlet İhale Yasası ya da diğer yasalardaki hükümler gereğince geçici veya sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaktan yasaklanmış olanlar ile Terörle Mücadele Yasası ile Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Yasası'nda sayılan suçlardan dolayı hüküm giyenler, doğrudan ya da dolaylı olarak kendileri veya başkaları adına kurum tarafından açılan ihalelere katılamayacak.
Kurumun ihale yetkilisiyle, ihale konusu işle ilgili her türlü ihale işlemlerini hazırlamak, yürütmek, sonuçlandırmak ve onaylamakla görevliler; bunların, eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları ve evlatlıkları da ihalelere giremeyecek. İhale konusu işin danışmanlık hizmetini yapan yükleniciler de kurumun açtığı ihalelere katılamayacak.

Radikal

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz