reklam

22 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

İzmir'in kuş cennetini beton yığını yapacaklar

İzmir'de uluslararası Ramsar Anlaşması kapsamında olan ve dünyanın sayılı kuş cennetlerinden biri kabul edilen Gediz Deltası'nı imara açmak için her türlü ‘‘kirli’’ oyun deneniyor.Deltanın bilimsel raporlarla kanıtlanmış koruma statüleri, rant çevrelerince parça parça ediliyor. Bunun son örneği Mavişehir'de yaşandı. Bölge üçüncü derece SİT ilan edilerek her türlü yapılaşmaya açılydı.

İzmirliler, yabanıl doğanıza sahip çıkın. Yabanıl doğa ve genetik rezerv açısından Avrupa ve Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası, parça parça elden gidiyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde birçok koruma statüsü bulunan Gediz Deltası, emlak ve inşaat rantçılarınca yağmalanıyor. Bölge hem bataklık, hem de deprem kuşağında olmasına rağmen düşüncesizce imara açılıyor.

İzmir Kuş Cenneti'ndeki son kıyım gelişmesi Mavişehir yakınlarındaki ikinci derece SİT alanında yaşandı. Ege Üniversitesi, Ege Kuş Gözlem Topluluğu, Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği ve kentteki birçok sivil toplum örgütünün bilimsel gerçekleri ortaya dökerek bu alanın birinci derece SİT olması için başvuruda bulunmuştu. Ne yazık ki alanın derecesi yükseltilmek yerine düşürüldü ve ‘‘üçüncü derece SİT’’ statüsüne indirilerek her türlü insani faaliyete açıldı.

İşin tuhaf yanı Kültür Bakanlığı bu konuda henüz hiçbir açıklama yapmamışken Çiğli Belediye Başkanı, bunu bir ‘‘müjde’’ olarak kamuoyuna duyurdu.

Bilim adamlarınca ‘‘Herhangi bir AB ülkesinde olsa tek bir taşına bile dokunulmaz’’ denen Gediz Deltası'nın adım adım yok edilişi, aslında yeni değil. Bu, 1990'larda adım adım ve sinsice başlayan bir süreç. Türkiye Doğal Hayatı Koruma Derneği, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sıkı, Ege Kuş Gözlem Topluluğu, bölgedeki Orman Bakanlığı teşkilatı ve daha başka birçok sivil toplum örgütü, yıllardır deltayı koruma savaşı veriyor.
Hürriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz