reklam

23 Temmuz 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

1,8 trilyona ihale edilen 3. pist, 50 trilyona bitirilemedi

Atatürk Hava Limanı 3’üncü pist inşaatını yürüten Simge İnşaat ve Turizm Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Sadri Şener, Ulaştırma Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden (DHMİ) bir kez daha ek ödenek istedi.
Son olarak yaklaşık 15 trilyon lira ek ödenek isteyen Şener, bunu alamayınca işi tasfiye edeceğine dair dilekçe verdi. DHMİ’nin ek ödenek vermeyerek, yasal yollara başvurması üzerine müteahhit firma, yarım bıraktığı işi yeniden üstlenmek zorunda kaldı. Hava limanı trafiğine ne kadar katkı yapacağına dair fizibilite çalışmaları yapılmadan ihaleye verildiği gerekçesiyle tartışmalara konu olan 3. piste, toplam 50 trilyon liranın üzerinde kaynak aktarıldı. Ancak verilen süre içinde bitirilemeyen pist inşaatı hakkında bugüne kadar hukuki yollara başvurulmadığı belirtildi. Temeli 1997 yılında atılan 3. pistin, bağlantı yolları ve apron inşaatı yüzde 90 oranında tamamlandı.

3. pist inşaatını yürüten Sadri Şener, Ulaştırma Bakanlığı’ndan istediği keşif artışına karşılık bulamaması nedeniyle pisti tamamlamadı. DHMİ yetkilileri, Şener’in keşif artışı için 15 trilyon liranın üzerinde bir ek ödeme yapılmasını istediğini; fakat bu talebinin gerçekleşmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

“Müteahhit Şener, bu konuyla ilgili olarak işi tasfiye dilekçesi verdi.” diyen yetkililer, “Ben işi bıraktım.” demekle kimsenin işi bırakamayacağını ve bu yüzden yasal yollara müracaat ettiklerini ifade ettiler. Yetkililer, Şener’in yarım kalan işleri tamamlayacağını ve bu inşaatla ilgili başka bir ihale de alamayacağına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Müteahhitin mali durumu önemli değildir. Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesi’nin 63. maddesi gereğince bir müteahhit ‘ben bıraktım’ diyerek işten çekilemez. Ayrıca sözleşmede, herhangi bir iş alındığında inşaatın yüzde 30 oranında fazlası veya eksiltilmesi peşinen kabul edilir. Bunu yapmakla mükelleftir. Şimdi biz bu hakkımızı kullanıyoruz. Şener’e, tasfiye dilekçesi vermesine rağmen işin yüzde 30’unu yaptırıp yarım kalan bölümleri tamamlatacağız. Sonra da işi bıraktıracağız. Şener, bundan sonra başka ihale alamayacak. Pistin aydınlatma işi de başka şirkete verilecek.”

Yapımı devam eden 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğindeki pistin temeli 1997 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir tarafından atıldı. Sadri Şener’e, ihalede yüzde 58 kırım yaparak 1,8 trilyon liraya yapma vaadiyle aldığı 3. pist için şu ana kadar Türk Lirası bazında yaklaşık 50 trilyon lira ödendi. Ulaştırma eski Bakanı Enis Öksüz döneminde açılması planlanan; ancak çeşitli adli olaylar sebebiyle bir türlü tamamlanamayan pistin açılışını Ulaştırma Bakanı Oktay Vural da yapamadı. Çünkü pistin sorunlu olmasının yanı sıra yüksek meblağda ödeme yapılmasıyla ilgili müfettiş raporlarının soruşturulmasıyla birlikte konu adli makamlara taşındı.

Geçen yılın ortalarında ise, 3. pist bağlantı yolları ve apron inşaatı, özel havayolu şirketlerine ait hangarların yeni yerlerine taşınmamaları yüzünden çıkmaza girmişti. Tartışmalar üzerine açılan davalar sonucu, ‘Paralel Pist’ olarak ihalesi yapılan işin, bilirkişi raporlarına ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’ne (ICAO) göre paralel pist olmadığı ortaya çıktı. Dava bu şekilde sonuçlandığı takdirde pist ile ilgili yeni bir sorun daha gündeme gelecek. Zira, DHMİ’nin davanın bu şekilde gelişmesi üzerine yedek pist olarak savunmaya geçmesi, akabinde ‘Acil İniş Pisti’ olabileceğini söylemesi ise ihaleye çıkılan işle, bitirilecek işin farklı olmasını gündeme getiriyor.

DHMİ yetkilileri, “Batı 4” apronu olarak adlandırılan bölümdeki genel havacılık şirketlerine ait eski hangarların en kısa sürede yıkılacağını belirtti. Yetkililer, pistin tüm beton kaplamasının bittiğine ve 4 bağlantı yolundan 2’sinin tamamlandığına işaret ederek, çalışmaların aksamadan yürütülmesi halinde 1–2 ay içinde pistin sadece gündüz uçuşlarına açılabileceğini aktardı. Aydınlatma işinin ise daha sonra ihale edileceğini dile getiren yetkililer, 3. pistin hizmete girmesinden sonra da 1974’te açılan ‘18–36 pistinin’ bakıma alınacağını ifade etti. Müteahhit Sadri Şener de, pist inşaatıyla ilgili olarak bağlantı yolları, çevre yolu ve apronların eksikliklerinin tamamlanacağını söyledi.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz