reklam

24 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Arkitekt'in, Temmuz - Ağustos 2002 sayısı çıktı

Türkiye'nin en eski mimarlık dergisi Arkitekt'in, 
Temmuz - Ağustos 2002 sayısında, küçük bir Kahire turunun ardından, Padişahların dinlenme mekanları olan kasr ve köşklere oradan da Kadıköy'ün tarihine uzanan bir gezintiye çıkarıyor. Arkitekt dergisinin bu sayısında yer alan diğer başlıklar şu şekilde sıralanıyor.

Küçük bir kahire turu Yüksek Mimar Çelik Erengezgin
"Büyük Mısır Müzesi proje yarışmasının inşa alanı Kahire, bizim için tekrar kuvvetli bir çekim alanına dönüştü. Otuz yaşındaki arabamın modelini yükseltmek ya da piramitleri bir daha görmek arasında yaptığımız tercih, müzenin yapılacağı alanı da görme heyecanı ile seyahat lehine kesinleşti.

Padişahların dinlenme mekanları Sanat Tarihçisi Havva Arslangazi
"Padişah yapıları olan saray ve kasırlar da batılılaşmanın getirdiği değişimin yansımalarının görüldüğü en önemli yapılardır. Saray, kasır ve köşklerde, 18.yy'daki Osmanlı motiflerinin çeşitlemelerinden, alışılmış Barok biçimlerine kadar değişen bir eğilimle, 19. yy'da hem Ampir denebilecek Neo-Rönesans kolon dizileri, Neo-Yunun frizler, hem de pencere açıklıklarını çevreleyen kıvrımlar ve Gotik benzeri üçlü kemerler eklenmiştir.

Kurumuş yaprakların yeniden doğuşu Araştırmacı Kemal Bilgiç
"Kalın kitapların sayfaları arasında kurutulmaya bırakılmış yaprakların hat sanatıyla buluşmaları inanılmaz birer görsel şölene dönüşüyor sanatçıların elinde. Bize de, bu çalışmaların keşfedeni olan Nick Merdenyan'dan kurumuş yaprakların yeniden doğuşunun hikayesini dinlemek düşüyor."

Körler ülkesinden Kadıköy'e Sanat Tarihçisi Sezai Gülşen
Constantinus, başkentini kuracağı yer olarak önce Kadıköy'ü seçti. Rivayet o ki, kentin imarına başlanacağı sırada havada iki kartal belirdi. Kartallar, işçilerin ellerindeki halatları kaparak, sur içi İstanbul'un olduğu alana taşıdılar. Bu bir işaret kabul edildi ve şehir Avrupa yakasında bölümde oluşturuldu. Ancak Halkedon, önemini hep korudu, bugünkü Kadıköy adıyla önemini koruduğu gibi.

Osmanlı Mimarlığı erken dönem
Hamamlar, hanlar, kervansaraylar Prof. Dr. Metin Sözen
"Yollarda, belirli noktalarda karşımıza çıkan kervansaray ve hanların yanı sıra, Osmanlılar'da yerleşme merkezlerinin ticaretle ilgili bölgelerinde veya önemli külliyelerin içinde yer alan hanlara da kıs rastlanmaktadır."

Arnavutköy'de eski eser iki evin restorasyon uygulaması Mimar Murat İren
"Bu iki evin dış cephelerindeki ahşap pencere pervazlarında detaylar birbirinden farklı estetik değerler taşımaktadır. Francalacı Sokak tarafında bulunan evin detaylarında estetik kaygının daha ön plana çıktığı görülmektedir."

Altın boynuzda hayatın ışığı Fikri Nazif Ayyıldız
"Haliç'in kıyılarında, özgün tarihi dokusunu hâlâ koruyan bir semt Balat. Semtin barındırdığı birçok tarihi binadan biri olan ve Musevi cemaati tarafından 100 küsur yıl önce kurulan Or-Ahayim (Hayatın Işığı) ya da Balat Hastanesi, tarihi bir bina olmanın yanı sıra, bir cemaatin özveri ve dayanışmasını anlatan bir ad olarak da karşımıza çıkıyor."

Galileo ve Newton:
Bilime katkıları nedir? Prof. Dr. Atıl Bulu
"Bu iki bilim adamının ortak özellikleri doğayı anlamada uyguladıkları yöntemdir. Doğayı ön yargılardan, özellikle klise öğretisinden ve bu öğretiden kaynaklanan dogmalardan arınmış olarak ancak akılcı yaklaşımlara dayalı gözlemler ve tekrarlanabilir deneyler aracılığı ile anlamaya çalışmalarıdır."

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara:
"Yaşadığımız mekanları sorgulamadık!" Güçlü Özgan
"Yaşadığımız mekanları hiçbir şekilde depreme karşı sorgulamadık. Makyajına baktık, manzarasına baktık, ucuz oluşuna baktık...Deprem güvenli yapı kavramını maalesef 17 Ağustos'tan sonra göz önüne almaya başladık."

Ressam Muzaffer Akyol F. Gülgün Engin
"Sanat bir okyanussa, ben o okyanusta, kağıttan yaptığım kayığımla, kibrit çöplerimle yol almaya çalışıyorum."
Arkitera

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz