reklam

25 Temmuz 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Plansız yerleşim, felakete yol açtı

Türkiye genelinde sel sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 22’e yükseldi, kayıp sayısı ise 19 olarak belirlendi. Köylerden haberler geldikçe kayıp sayısının artmasından endişe ediliyor.

Rize’nin Güneysu ve Çayeli ilçelerinde sağanak yağışın sebep olduğu selde 12 kişi öldü. 5 kişinin yaralandığı sel felaketinde 9’u çocuk 19 kişinin de kaybolduğu bildirildi.

Sağanak yağış, heyelana da sebep oldu. Sel ve heyelanlar sonrası yolların kapanması, derelerin taşması ve telefon hatlarının kesilmesi ile birçok köyle irtibat sağlanamıyor. İlçe merkezinde kaymakamlık binası ile birçok işyeri heyelan tehlikesine karşı boşaltıldı. Rize–Artvin karayolu, Çayeli ilçesi yakınlarında sel sebebiyle ulaşıma kapandı.

Rize Kriz Merkezi’nden alınan bilgiye göre, Güneysu ilçesinin İslahiye köyünden Recep Şahin, Selamet köyünden Ahmet, Şahine ve Hakkı Sevinç, İbrahim, Volkan, İlknur ve Şaban Uzunali ile bu ailelere ait ismi belirlenemeyen 9 çocuğun kayıp olduğu bildirildi. Çayeli ilçesinin Liman Köyü’nden Yılmaz, Ülker ve daha önce öldüğü açıklanan Kıbledağı köyünden Halim Yıldırım’ın da kayıp olduğu kaydedildi. Kayıp listesinde yer alan Selamet köyünden Ahmet Kasap’ın ise öldüğü belirlendi. Tokat’ta tarlada çalışan köylülerin yağmurdan korunmak için altına sığındığı traktör römorkuna yıldırım düşmesi sonucu 1’i kadın 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ise ağır yaralandı. Yaralılar, Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

Çorum’un Sungurlu ilçesinde sağanak yağış ve fırtına sonucu ilçe merkezinde pek çok evi su bastı. Sungurlu’ya bağlı Kışla köyünde de 53 yaşındaki Mehmet Yardımcı, yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybetti. 14 yaşındaki Murat Küçülmez de sel sularına kapılarak boğuldu. Örenkaya köyünde ise odun toplamaya giden kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi kayboldu. İlçede 4 caminin minaresi yıkıldı. Araçlar doludan zarar gördü. Sel nedeniyle trafiğe kapanan Çorum – Ankara karoyolu ise 7 saatte açılabildi.

Kayseri’de de sağanak yağışın yol açtığı su baskınlarında iki ev çöktü. Şiddetli yağış, Kars’ta da bir evin göçmesine sebep oldu. Evin altında kalan 1 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Acil Yardım Fonu’ndan, sel felaketine uğrayan Yozgat’ın Yerköy ve Şefaatli ilçelerindeki selzedeler için 100 milyar lira gönderildiği bildirildi.

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde iki saat boyunca aralıksız olarak devam eden yağmur 20’ye yakın evi sular altında bıraktı. Çarşı merkezinde yer yer 1 metreyi bulan su yüksekliğinden dolayı birçok evin birinci katları sular altında kaldı.

Zonguldak Ereğli’ye bağlı Akköy’de yıldırım düşmesi sebebiyle Yaşar Dönmez’e ait 15 koyun telef oldu. Yaklaşık 2 milyar liralık zararın meydana geldiği bildirildi.

Erzincan’ın Refahiye ilçesine bağlı Yeniköy köyünde 3 ahır, 1 ev ve 4 küçük ve büyükbaş hayvan sel sularına kapıldı. Hacı Ali Palangası köyünde de ekili alanlar sular altında kaldı.

Trabzon’un Yomra ilçesine bağlı Özdil ve Oymalıtepe beldesi ile civar köylerde tarım arazileri sular altında kaldı, çok sayıda ev ve işyerini su bastı. Trabzon Valisi Adil Yazar, yaklaşık 200 dönüm mısır tarlasının zarar gördüğünü söyledi.
Samsun, Bartın, Sivas, İzmit, Sakarya, Nevşehir’de de yüzlerce ev ve işyerini su bastı.

Bugün de yağış var
Doğu Karadeniz’in kıyı kesiminde etkili olan yağışların cuma gününe kadar devam etmesi bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, Doğu Karadeniz’de etkili olan sağanak yağışlar bugün bölgenin doğusunda etkili olacak. Sağanak yağış, yarın bölgeyi tamamen terk edecek. Öte yandan, metrekareye son iki gün içinde, Bartın ve Cide’de 114, Sakarya’da 94, Samsun’da 76, Rize’de 67, Çiçekdağı’nda 64, Kayseri Erkilet’te 56, Hopa’da 52, İnebolu ve Bozkurt’ta 48, Akçakoca’da 32, Zara’da 31, Ordu’da 30, Sivas, Karabük ve Tokat’ta 28 kg yağış düştü.

424 kişi öldü
Doğu Karadeniz’de 1929 yılından beri haziran ve temmuz aylarında yaşanan sel felaketleri nedeniyle, 424 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Kışın yağan yağışlar ve toprağın suya doyması sonucu, haziran–temmuz aylarında yağan yağmur, bu aylarda özellikle Rize için sel ve heyelan tehdidi oluşturuyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Gelişli, bölgede 1927’den itibaren meydana gelen heyelanlarda 253, sellerle birlikte meydana gelen heyelanlarda ise 171 kişi olmak üzere toplam 424 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti. Doç. Dr. Gelişli, en fazla can ve mal kaybının ise 1929 yılında Trabzon’un Of ilçesinde meydana geldiğini söyledi. Doç. Dr. Gelişli, bu heyelanda 146 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 bin 539 konutun yıkıldığını ifade etti
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz