reklam

29 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Küçük Ayasofya Camii nihâyet restore ediliyor

İstanbul’da Bizans döneminin en eski kiliselerinden biri olan ve 16. yüzyıl başlarından bu yana cami olarak kullanılan Küçük Ayasofya Camii’nin restorasyonu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün izni ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatıldı. 17 Ağustos depreminde büyük hasar gören cami, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyaydı.

17 Ağustos 1999’daki Marmara depreminde gördüğü hasardan dolayı üç yıldır yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan Küçük Ayasofya Camii, nihayet restore edilecek. Depremde gördüğü büyük çaptaki hasardan dolayı adeta kaderine terk edilen Küçük Ayasofya Camii’nin restorasyonu, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün izni ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verildi.

Yaklaşık 1450 yıllık bir geçmişe sahip olan tarihi Küçük Ayasofya Camii’nin restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi, restorasyon için uzun süredir uğraş veren ve çeşitli etkinliklerle kamuoyu desteği sağlamaya çalışan Sultanahmet Rotary Kulübü’nün çabalarını sonuçsuz bıraktı. Müzeye dönüştürmek üzere İtalyanların da bir Rum Vakfı aracılığı ile Küçük Ayasofya Camii’nin restorasyonuna talip olduğu ve bunun için gizliden gizliye çalışma yürüttüğü belirtiliyordu.

17 Ağustos depreminde kolon ayakları, sütunları ve kubbesinde meydana gelen çatlaklarla büyük oranda hasar gören Küçük Ayasofya Camii’nin hemen yanından geçen Sirkeci–Halkalı banliyö tren hattının işler vaziyette olması da caminin yıkılma tehlikesini artırıyordu. Bunları göz önüne alan İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Sultanahmet Rotary Kulübü, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne müracaat ederek caminin restorasyon işine talip olmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, restorasyon için gerekli 3 milyon doları (yaklaşık 4,5 trilyon lira) bütçesinden ayırabileceğini belirtirken Sultanahmet Rotary Kulübü, bu kaynağı uluslararası sivil toplum örgütlerinden temin edebileceğini belirtmişti.

Sultanahmet Rotary Kulübü, Almanya/Münih Belediyesi ve merkezi İngiltere/Londra’da bulunan İstanbul Heritage Found Vakfı gibi uluslararası örgütlerin maddi desteğini sağladı. Bununla yetinmeyen kulüp, Yıldız Teknik Üniversitesi ile ortaklaşa ulusal ve uluslararası çapta panel ve konserler düzenleyip kamuoyu desteğini arkasına almaya çalıştı. Panellere dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay ve Devlet Bakanı Yüksel Yalova gibi isimleri davet eden Sultanahmet Rotary Kulübü, restorasyon konusundaki ciddiyetini göstermek istedi; ancak bu girişimler yeterli olmadı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, restorasyon işini, daha geniş tecrübeye sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, restorasyon işini devraldıktan sonra gerekli olan 4,5 trilyon liralık bütçeyi ayırarak Yapı İşleri Müdürlüğü’nce restorasyon ihalesi açtı. 12 firmanın katıldığı ihaleyi Abide İnşaat A.Ş. aldı. Gerekli tüm hazırlıkların 2 ayda tamamlanacağını söyleyen Yapı İşleri Müdürü Yunus Balta, önümüzdeki günlerde üniversitelerden uzman profesörlerle geniş çaplı bir ön hazırlık yapılacağını ifade etti. 2 ayın sonunda hazırlanan projenin, İstanbul 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderileceğini kaydeden Balta, kurulun onay vermesinin ardından restorasyon işlemlerinin 10 aylık bir süre içinde tamamlanacağını belirtti.

Tarihi kaynakların, 527– 565 tarihleri arasında Bizans Kralı 1. İustinianus tarafından yapıldığını ve İstanbul’un fethinden sonra 2. Bayezid döneminde camiye çevrildiğini belirttiği Küçük Ayasofya Camii’nin restorasyon hazırlığı son derece hassas bir şekilde yürütülecek. Öncelikle zeminin durumu incelenerek depreme dayanıklılık raporu hazırlanacak. Bu doğrultuda röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlanacak. Restorasyonda kullanılacak malzemenin orijinal olması için mevcut yapıdaki malzemeler Bayındırlık Bakanlığı’na ait laboratuvarda incelenecek ve buna göre restorasyon malzemesi hazırlanacak.

Ön hazırlık çalışmaları içinde yer alacak ve çözümü için çare bulunulacak bir diğer konu da, 1860’lı yıllardan bu yana caminin hemen yanından geçen ve sebep olduğu sürekli sarsıntılarla camiye zarar veren tren yolu hattı... Yürütülecek çalışma çerçevesinde, özellikle Sirkeci–Halkalı arasındaki banliyö trenlerinin sıkça geçtiği hatta, öncelikle trenlerin o bölgeden geçerken yavaşlaması sağlanacak. Bu önlemin yeterli görülmemesi durumunda ise demiryolu hattının istikameti değiştirilecek.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz