reklam

29 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Soyak kasaba kuracak

Kalıcı Konutlar40 yıllık sürede bir çok projeye imza atan Soyak Holding, Türkiye'de bir ilki gerçekleştirecek. Soyak İstanbul'da yaklaşık 40 bin kişinin yaşayacağı 10 bin konutluk kasaba kurmaya hazırlanıyor.

1960'larda başladığı inşaat serüvenine, özellikle konut yapımında uzmanlaşarak devam eden Soyak Holding, yeni bir yaşam tarzı sunduğu 3000 konutluk Yenişehir projesinde sona yaklaşırken, 10 bin konutluk dev bir projeye de hazırlanıyor. 40 yıllık sürede, yaklaşık 10 bin konut üreten Soyak, her projede daha iyiyi sunarak, sektörde önemli bir yer edindi. Konut sektöründe önemli bir marka haline geldiklerini söyleyen Soyak Toplu Konut A.Ş. Genel Müdürü Emre Çamlıbel, 'Yaptığımız her projede, insanların yaşam biçimlerini de oluşturuyoruz. Çok iyi analiz yaparak, bunları projelerimize yansıtıyoruz. Bu da projelerimizin tercih edilmesini sağlıyor' dedi. Emre Çamlıbel, bugüne kadar Türkiye'de gerçekleştirilmemiş bir proje üzerinde çalıştıklarını da vurgulayarak, 'İstanbul'da 10 bin konutluk büyük bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu Türkiye'de 35-40 bin kişinin yaşayacağı büyük bir kasaba olacak ve ilk kez böyle bir proje yapılacak' dedi.

İki temel sorun
Emre Çamlıbel, konut sektörünün iki temel sorunu olduğunu söyledi. Bunlardan birinin arsa ve bürokrasi, diğerinin de finansman olduğunu vurgulayan Çamlıbel, 'Arsa sorunu çok önemli olmasına karşın, bazı yasal düzenlemelerin yapılması halinde çözümlenebilecek bir olay' diyerek, en temel sorunun finansman olduğiunu kaydetti. Emre Çamlıbel şunları söyledi:

'Finansman temel sorun. Bunu ikiye ayırabiliriz. Birincisi proje finansmanı. Konut üreten firma krediyle gidip arsasını alacak ve projesini hayata geçirecek. 1000 konutluk bir proje için 40-50 milyon dolar gerekiyor. Dünyada proje finansmanı 5-10 yıl vadeli ve uygun faizli oluyor. Türkiye'de böyle bir kredi yok.

Alıcının finansmanına gelince, yıllardır uzun vadeli konut kredisi veren Morgage sistemi konuşuluyor.

Ama henüz yok. Bu sistem, bitmiş konutun ipoteği karşılığı, uzun vadeli kredi vererek uygulanıyor. Bunda da 1000 konutluk bir projede, ortalama 50-60 bin dolarlık konut kabul edersek yine 60 milyon dolar gerekir. Üstelik bu da sadece 1000 konut için. Üstelik de 20-30 yıllık vadeyle. Böyle kaç proje desteklenebilir. Şu ortamda Türkiye'ye bu da gelemiyor.

Üstelik bu sistem, bitmiş konutları desteklediği için, mevcut konutların alım satımı için kullanılacaktır. Yeni projelerin üretilmesinde ülkeye faydası olmaz. Oysa üreticinin desteklenmesiyle büyük bir istihdam da sağlanmış olur.'

Satılabilir projeler
Bugünkü Türkiye şartlarında konut üretmenin tek yolunun, satılabilir projeler üretmek olduğunu kaydeden Çamlıbel, bunun nakit akışını da kendi içinde çözeceğini ileri sürdü. Çamlıbel, 'Kurumsal bir kimlikle, uygun ödeme şartları sunarak ve mutlaka iyi projeler üreterek sorun çözülebilir. Bugünkü koşullarda biz bunu yapıyoruz ve ürettiğimiz projeler de ilgi görüyor' dedi.

Türkiye'nin ekonomik şartları nedeniyle ancak belirli bir kesimin konut aldığına dikkat çeken Çamlıbel, artık insanların sadece içinde oturabilecekleri 'EV' istemediklerini vurgulayarak, 'Bu kesim yaşadığı çevreden değişik şeyler bekliyorlar. Yeşil alan bekliyorlar. Yaz kış kullanabilecekleri spor salonu istiyorlar. Yürüyüş ve koşu parkuru istiyorlar. Havuz, jimnastik salonu ve kafeterya gibi sosyal tesis istiyorlar. Yani yaşam standardı yüksek projeler sunmak gerekiyor. Aksi halde proje başarısız demektir' dedi.

Yenişehir yüzakımız
Soyak Yenişehir projesinin, grubun yüzakı olduğunu belirten Çamlıbel, Yenişehir'de her etabı planlanan süre içinde tamamlayıp teslim ettiklerini vurguladı. Soyak Yenişehir, 320.000 metrekarelik arsa üzerinde 3000 daire olarak planlanan dev projenin, 1. Etabı olan Şelale Evleri tamamlanarak Ocak ayında sahiplerine teslim edildi.

2.Etap olan Palmiye Evleri'nin satışıları sürüyor. Eylül ayında da sahiplerine teslim edilecek. 3.Etap olan Manolya Evleri'nin de satışları sürüyor ve bunların da Aralık ayında sahiplerine teslim edilmesi planlanıyor.
Nethaber

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz