reklam

29 Temmuz 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Zeugma’da sessiz bekleyiş...

Ulusal ve uluslararası düzeyde, geçmiş yıllarda, arkeoloji çevreleri, tarihe ilgi duyanlar ve basının gündemini oldukça meşgul eden Zeugma antik kenti, son bir yıldır ya unutuldu ya da fırtına öncesi sessizliğini yaşıyor.

Zeugma antik kentinde 1987 yılında başlayan çalışmalarda bulunan villalar ve mozaiklerin yanı sıra 2000 yılında Savaş Tanrısı Mars’ın, Türkiye müzelerinde örneği olmayan bronz heykeli ve birbirinden güzel mozaiklerin çıkarılması sonrasında temmuz ayında başlatılan acil kurtarma kazısı, ekim ayında sona ermişti. 

Kültür Bakanlığı’nın izni, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın organizasyonu ve Packard Humanities Institutes’in finansörlüğünde, Oxford Arkeoloji Birimi’nin uzman ve bilim desteği ile Gaziantep Müzesi’nin yönetiminde yürütülen çalışmalar sırasında, her gün ulaşılan yeni bulgular, antik kente olan ilginin artmasına yol açtı. Bu çalışmalar sırasında, Zeugma’nın evleri, kilisesi, arşivi, stoası hakkında yeni bilgilere ulaşıldı, ziyafet sofrası, Europa’nın kaçırılışı ve Eros mozaikleri, freskler, Antiokhas steli, heykelcikler, sikkeler, bronz mazanlar, çömlekler ve 100 binin üzerinde bulla (mühür baskısı) gün ışığına çıkarılarak, bu alanda önemli gelişmeler kaydedildi. Kurtarma kazıları sonucu ortaya çıkarılan ve Zeugma’nın önemli sanat merkezi olduğunu gösteren eşsiz eserler, Gaziantep Müzesi’ne taşınmıştı. 

Şimdi ise Zeugma’nın su altında kalmayan bölümünde bulunan villalar, tiyatro, sütunlu caddeler, hamam, agora ve tapınak, 3–4 metre toprağın altında, 2000 yılı aşan uykusundan uyandırılacağı günü bekliyor. Zeugma’nın, acil kurtarma kazısı yapılan ve antik kentin 3’te 1’ini oluşturan bölümü, Fırat Nehri üzerine inşa edilen Birecik Barajı ve Hidroelektrik Santralı’nın gölü altında bulunuyor. Antik kentin su tehlikesi altında bulunmayan bölümünün üzerinde ise bahçeler yer alıyor. Zeugma’ya gelen ziyaretçiler, çıkarılan eserler Gaziantep Müzesi’ne taşındığı için, yalnız Dionysos villasını ve agoranın stoasını kısmen görebiliyor. Bu kadar az kalıntı, Zeugma’nın muhteşem mozaiklerini ve diğer eserlerini görmek için gelen ziyaretçilerin hayal kırıklığına uğramasına yol açıyor.
Zaman

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz