reklam

30 Temmuz 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul patlamaya hazır bomba

İstanbul genelinde 480 akaryakıt, 92 LPG dolum istasyonu, 94 otogaz istasyonu, 562 tüp satış noktası bulunuyor. Kentteki LPG istasyonlarından sadece 11 tanesi ruhsatlı, 129 tanesi ise ruhsatsız. İstasyonların gerekli güvenlik önlemlerinden yoksun olduğunu belirten uzmanlar 'bomba istasyonları' olarak adlandırdıkları bu tesislerin şehir dışına taşınması gerektiğini belirtirken yurttaşlar, belediyenin bu konudaki duyarsızlığını eleştiriyor.
İzmit'te Akçagaz LPG dolum tesislerinde meydana gelen ve 4 trilyon liralık zararın ortaya çıktığı patlamanın ardından gözler metropollerin orta yerine kurulan LPG dolum tesislerine çevrildi. Uzmanların ''patlamaya hazır bomba'' olarak nitelendirdikleri bu tesislerin bir an önce kent dışına taşınmaları gerektiği belirtildi.

Yurttaşların tepkisi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''Büyükşehir çalışıyor'', ''41 günde 41 tesis'' gibi propagandaya yönelik çalışmalarını sürdürürken kent halkını yakından ilgilendiren, ancak patlama ve yangınlar yaşanınca gündeme gelen bu önemli olay karşısında ne yaptığı ise bilinmiyor. Yurttaşlar bu konudaki tepkilerini özetle şöyle dile getiriyorlar:

''İzmit'teki bu patlama yaşanmasa İstanbul'un mevcut durumu yine gündeme gelmeyecekti. Her patlama ve yangında bu olaylar gündeme geliyor, daha sonra ise unutuluyor. Her yerel yönetici kolayca kendisini 'efendim ruhsatı bizden önce verilmiş. Bizim elimiz kolumuz bağlı' diye tutarsız savunma yapıyorlar. Yapılan iş, verilen ruhsat yanlışsa ki yanlış, neden önlem alınmıyor. Bir önceki yerel yöneticinin verdiği yanlış ruhsat bir sonraki tarafından neden kaldırılamıyor. Yerel yönetici tarafından kaldırılamıyorsa bu ülkenin merkezi yönetimi, mahkemeleri yok mu? Bu konuda ne yaptıklarını vatandaşın bilme hakkı yok mu?''

İstanbul genelinde 480 akaryakıt, 92 LPG dolum istasyonu, 94 otogaz istasyonu, 562 tüp satış noktası bulunuyor. Kentteki, LPG istasyonlarından sadece 11 tanesi ruhsatlı, 129 tanesi ise ruhsatsız.

İstanbul'daki hem akaryakıt hem de LPG satışı yapan 127 istasyon ruhsatlı, 37 tanesi ruhsatsız. 7 tanesi ise kapanmış. ''Bomba istasyonları'' nın yoğun olarak bulunduğu yerlerin başında Kadıköy geliyor. Bu ilçede 40 akaryakıt istasyonu bulunuyor. Bunu 36 akaryakıt istasyonuyla Pendik izliyor. Küçükçekmece'de ise 34 istasyon bulunuyor.

Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Üsküdar en fazla LPG dolum tesisine sahip ilçelerin başında geliyor. Bu ilçelerde 8'er LPG dolum istasyonu faaliyet gösteriyor.
Fatih'te 34, Kâğıthane, Kadıköy ve Şişli ilçelerinde ise 33'er adet tüp satış noktası bulunuyor.

'Toprak altında olmalı'
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neşet Kadırgan 'a göre LPG, depolanan en tehlikeli gazlar arasından yer alıyor. LPG'nin diğer yakıtlara göre daha kolay alev aldığını ifade eden Kadırga, LPG'nin toprağın altında depolanması gerektiğinin altını çizdi.

Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Üzeyir Uludağ da deprem kenti olan İstanbul'daki şehir içindeki LPG dolum tesislerinin ve benzin istasyonlarının ''bilgisiz kişilerce çalıştırıldığını'' ve ''büyük tehlike yarattığını'' söyledi.

Üzeyir Uludağ, ''Hiç vakit kaybedilmeden'' bu istasyonların tek tek gözden geçirilmesi kent dışına taşınması gerektiğini belirtti. Uludağ, ''LPG istasyonlarının birçoğunun ruhsatı olmadığını, konutlarla iç içe olduğunu biliyoruz'' diye konuştu.

'Büyük risk oluşturuyor'
İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe ise sokak aralarında kurulan LPG istasyonları, LPG tankları, benzin istasyonları, kontrol güvenliği olmayan doğalgaz borularının İstanbul için büyük risk oluşturduğuna dikkat çekti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Abdurrahman Salpman da LPG'lerin patlamaları durumunda çıkan ısı enerjisi ile tam bir bomba etkisi yarattığını belirterek ''Parçalar nereye giderse orayı parçalıyor. Doğal olarak da hem insanlar hem de çevre zarar görüyor'' dedi.
Cumhuriyet

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz