reklam

30 Temmuz 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

5. "Hiroshima Sanat Ödülü" Berlin'li mimar Daniel Libeskind'e verildi

Hiroshima sanat ödülü, Hiroshima' nın ruhunu dünya çapında modern sanatlarda ifade etmek amacıyla ilk olarak 1989 yılında verilmeye başlandı. Her üç senede bir verilen ödüllerin ilki Issey Miyake'ye verilmişti. Bunu Robert Rauschenberg, Leon Golub, Nancy Spero, Krzysztof Wodiczko izledi. Bu sene ödülün Berlin'li Mimar Daniel Libeskind'e verilmesi uygun görüldü.

Berlin Musevi Müzesi'nin de dahil olduğu Libeskind'in hemen hemen tüm projeleri, şehirde varolan sorunlara ve etnik tarihe parmak basmaları ile tanınıyor.
Hiroşima Sanat Ödülü'nün amaçları ile örtüştüğü ve projeleri ile sanatçılara barışı ve sevgiyi modern sanatlarda ifade etmeyi cesaretlendirdiği için bu seneki ödülün Libeskind'e verilmesine karar verildi. Libeskind' in ödülünü "Daniel Libeskind Commemorative" sergisi Japonya'da açıldığı zaman alacak.

Libeskind' e ödülün verilmesinin sebepleri şöyle gösterildi:
Libeskind'in Başarıları:
Alışılageldik mimari çizim sınırlarının dışında bir çalışma olan olan Micro Megas ve Chamber Works, son derece yenilikçi bir proje olan "Duvarları Olmayan Ev" (Milano Torienare projesi), Berlin'deki mimarlar arasında iyi bir yer edinmesini sağlayan City Edge, büyük bir cesaretle müziği ve edebiyatı kullanarak musevilerin tarihini kapalı bir mekanda somutlaştıran Musevi Müzesi. Bu projelerinde yalnız mimariye değil diğer sanatsal disiplinlere de yayılan yoğun lirik öğeler de bu ödülü hak etmesinde etken oldu.

Hiroshima ile olan ilişkisi:
II. Dünya Savaşı' ının hemen ardından Polonya'da doğan birisi olarak, insanlığın ve yerleşim yerlerinin problematik tarihlerini mimarlık çalışmalarında kullandı. Dünya'nın her yerinden gelenlerin ziyaret ettiği çalışmaları, Hiroshima' nın ruhu, dünya barışı, evrensel insan sevgisiyle ilgili mesajlar verdiği için de bu ödül Libeskind'e layık görüldü.

Diğer Sebepler:
Daha önce Avrupa ve ABD'de sergilenen ancak Japonya'da ilk defa açılacak olan sergisi de bu ödüle ayrı bir anlam katacak.
Arkitera - Çeviren:Emine Merdim

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Kitap

Jewish Museum Berlin
by Daniel Libeskind, Helene Binet (Photographer)
 List Price: $38.00
Our Price: $30.40
You Save: $7.60 (20%)

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz