reklam

31 Temmuz 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Eximbank’tan müteahhitlere kolaylık

Eximbank, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine teminat mektubu sorununu aşmak üzere, ihalelere katılacak firmalara teminat mektubu verilmesini kararlaştırdı.

Türk Eximbank’ın, “Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerine Yönelik Teminat Mektubu Programı” yürürlüğe girdi. Eximbank’ın internet sitesinde, Genel Müdür Ahmet Kılıçoğlu imzasıyla yer alan duyuruda, müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren firmaların, yurtdışında üstlenecekleri projeleri için işveren makam tarafından istenilen teminat mektuplarını tesis etmelerinde zorluklar yaşandığına dair beyanları üzerine, Türk Eximbank’ın, bu soruna çözüm olabilecek düzenlemelerin yapılması konusundaki çeşitli talepleri değerlendirdiği kaydedildi.

Bu çerçevede, Türk müteahhitlik firmalarının mevcut pazarlarda kalıcılığı ve yeni pazarlara açılmalarının sağlanması amacıyla, yurtdışında üstlenilen ya da üstlenilecek projelerinin teminat mektubu ile desteklenmesi için, “Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetlerine Yönelik Teminat Mektubu Programı”nın banka tarafından yürürlüğe konulduğu bildirildi.

Program nasıl işleyecek?
Açıklamaya göre, söz konusu program çerçevesinde kredibilitesi uygun bulunan Türk müteahhitlik firmalarının, Uluslararası Müteahhitler Birliği (UMB) tarafından onaylanmış projeleri için, yurtdışında katılacakları ihalelere veya taahhütlerine yönelik olmak üzere, Türk ticari bankalarının kontrgarantisi çerçevesinde ihtiyaç duyacakları teminat mektubu talepleri karşılanabilecek.

Türk Eximbank tarafından uygun bulunan bankaların kontrgarantisini içeren ve UMB tarafından onaylanmış projelere ilişkin talepler, banka tarafından da uygun görülmesi durumunda Niyet Mektubu verilecek. Müteahhit firmanın Türk Eximbank tarafından Niyet Mektubu verilen projeler için teminat mektubu başvurusu, yine Niyet Mektubu talebi aşamasında bankaya bildirilen Türk ticari bankası tarafından yapılacak.

Program kapsamında, bir firma lehine düzenlenecek toplam garanti tutarı 25 milyon ABD Doları’nı aşmayacak şekilde işveren ile yapılmış sözleşmede belirtilen tutarın ya da ihale bedelinin azami yüzde 25’ine kadar teminat mektubu verilebilecek. Herhangi bir firmanın belirli bir andaki riskinin tespitinde, müteahhit firmaların, oluşturulacak konsorsiyumlar kapsamında üstlenecekleri proje içindeki payları dikkate alınacak.

Eximbank tarafından, herhangi bir proje için belirtilen sınırlamalar içerisinde kalacak şekilde düzenlenecek teminat mektubu tutarı, ticari banka tarafından Bankaya muhatap düzenlenecek kontrgaranti tutarını aşmayacak.
Düzenlenecek garantiye ilişkin yıllık yüzde 1 oranında alınacak komisyonlar, 3’er aylık dönemler itibariyle peşin olarak ilgili ticari bankalardan tahsil edilecek. Ülke bazında teminat mektubu tahsisi, toplam program limitinin yüzde 20’sini geçmeyecek.
NTVMSNBC 

 

Temmuz 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz