reklam

02 Ağustos 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Yanan yalı, kültür merkezi yapılacak

‘Çirkinlikler keşke boyayla kapanabilse’ (25.7.2002) yazım üzerine Kültür Bakanı Prof. Dr. B.Suat Çağlayan aradı.

Yanan, Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu olarak kullanılan Naile Sultan Yalısı'nın otopark yapılmaması dileğinde bulunmuştum. Yazı üzerine Kültür Bakanı B.Suat Çağlayan aradı, çalışmalardan beni haberdar edeceklerini söyledi.

Çağlayan, burayı bir kültür merkezine dönüştürebileceklerini, ancak binanın Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli olduğundan, şimdilik bir şey yapamayacaklarını belirten, durumu aydınlatan bir faks gönderdi.

Kültür Bakanı'nın önemli açıklaması, bu gelişimin destek beklediğini göstermektedir:
‘‘Halihazırda Milli Eğitim Bakanlığı'na tahsisli bu taşınmaz kültür varlığımız Kültür Bakanlığı'na tahsis edildiği takdirde, bakanlığımız Hatice Sultan Yalısı'nı sadece kültür ve sanat etkinliklerinin gerçekleştirileceği bir mekán olarak değerlendirilme kararlılığındadır.

Ayrıca, bakanlığımız söz konusu projeleri hazırlamaya girişmeden önce, İstanbul'un gereksinimlerini göz önünde tutarak Hatice Sultan Yalısı'nın ne tür kültür ve sanat etkinlikleri için kullanılacağını oluşturulacak bir kurul aracılığı ile belirleme kararlılığındadır. Söz konusu kurulun, kültür ve sanat alanındaki ilgili sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşları temsilcileri ile bakanlık yetkililerinden oluşturulması öngörülmektedir.’’

B.Suat Çağlayan, açıklama notuna Kültür Bakanlığı İstanbul III. Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü'nün de 16.7.2002'de yaptığı 787/13069 toplantı tutanağını eklemiştir.

Bu kararda yanan yalının restorasyonu için gerekli çalışmaların ne olması gerektiği konusunda maddeler yer almaktadır.

Basında çıkan heberlerde, yanan yalının adı Naile Sultan Yalısı olarak geçmektedir.
Ancak, Koruma Kurulu'nun raporunda ve buna dayanarak Kültür Bakanı'nın yazdığı yazıda, yanan yalı Hatice Sultan Yalısı olarak geçmektedir.
Boğaziçi yalılarını bilen bir uzman dostum, yanan yalının Naile Sultan Yalısı olduğunu, Hatice Sultan Yalısı'nın eski Yüzme İhtisas Kulübü binası olduğunu belirtti.

Gelelim konunun çözümüne:
En kısa sürede Milli Eğitim Bakanlığı bu binayı Kültür Bakanlığı'na tahsis etmelidir. Çünkü artık burası hiçbir zaman okul olarak kullanılmamalıdır.
Gerçekten de B.Suat Çağlayan'ın önerisini ve çalışmalarını desteklemek gerekir.
Ayrıca İstanbul'daki yalılar ancak yandıktan sonra gündem maddesi olmaktadır.
Önce bütün yalıların kullanış amacı gözden geçirilmelidir.*
Ben şimdi binanın bir kültür merkezine dönüştürülme sürecinin ne zaman başlayacağını merak ediyorum.
Hürriyet

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz