reklam

03 Ağustos 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Hasankale’de depremde ilk yıkılacak binalar dere yatağındaki yapılar’

Hasankale’de yanlış yapılanmaya dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Ali Aydın, Malakan Deresi yatağında yoğunlaşan kamuya ve kişilere ait binaların muhtemel bir depremde ilk yıkılacak binalar olacağına dikkat çekti.

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yard. Doç. Dr. Ali Aydın, Erzurum’un Hasankale ilçesinde dere yatağına yapılan binaların şiddetli bir depremde yıkılacak ilk binalar arasında yer alacağını ileri sürdü. Doğu Anadolu’da deprem tedbirleri ve zemin sağlamlığı konusunda incelemeler yapan Aydın, Hasankale ve Horasan’da yıkıcı nitelikte deprem olabileceğini, özellikle 27 bin 500 nüfuslu Hasankale’de kamuya ve kişilere ait bina inşaatlarının Malakan Deresi yatağına doğru genişlemesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, “Bu binalar hiç yapılmamalıydı.” dedi. Hasankale Belediyesi yetkilileri ise, ilçe merkezinde bugüne kadar bir deprem yaşanmamasını gerekçe göstererek, yapılan binaların deprem yönetmeliklerine uygun olduğu görüşünü savundu.

Alanda hükümet konağı, adliye binası ve Atatürk İlköğretim Okulu binaları bulunuyor. Doğu’da yapıların sağlam inşa edilmemesinin batı bölgelerinde az sarsıntıyla ya da sadece yıkımla atlatılabilecek depremlerin, doğuda can kaybına ve büyük yıkımlara sebep olduğunu belirten Yard. Doç. Dr. Aydın, “Erzurum’un zemini sağlam, çok az çürük alan var. Ama Hasankale’de dere yatağında alüvyonlu araziye yapılan binalar büyük tehlike altında. Marmara Depremi’ne 100 kilometre uzaklıktaki Avcılar’da evlerin yıkılmasının nedeni zeminin çürük olmasıydı.” şeklinde konuştu.

İncelemelerinde Türkiye’de depreme karşı en önemli tedbirleri Muş vilayetinin aldığını kaydeden Aydın, “Erzurum şehir merkezinde şiddeti 6’nın üzerinde deprem olma ihtimali yok, fakat 7’nin üzerinde deprem olması çok kuvvetle muhtemel olan Erzincan’a 75–80 km yakınlıktaki binaların uygunsuz yapılması halinde maddi ve can kaybı olabilir.” şeklinde konuştu.

Belediye: Hata yok
Aydın, Hasankale’nin sadece güney tarafının değil kuzey tarafının zemininin de çok sağlam olmadığını kaydetti. Hasankale Belediye yetkilileri, Hasankale’de yapılara gelişen tekniğe ve depremden sonra yapılan kanuni düzenlemelere uygun yapılması halinde ruhsat verildiğini belirttiler. Hasankale’nin birinci derecede değil ikinci derecede deprem kuşağında bulunduğunu ifade eden yetkililer, “İstatistiklere göre bugüne kadar Hasankale merkezde hiç deprem olmadı, deprem sadece köylerde oldu. Köylerde olan depremler de ilçenin kuzey bölgesinde meydana geldi.” açıklamasında bulundu. Yetkililer, incelemelere göre 1 santimetrekareye 1,5 kilo taşıyabilecek durumda olan güney tarafındaki zemin üzerine yapılacak binaların planını 1 santimetrekareye 0,5 kilo düşecek şekilde yaptıklarını sözlerine ekledi. Hasankale’nin güney tarafında Bayındırlık binası ve lojmanı ile Atatürk Endüstri Meslek Lisesi yanı sıra 300’ü aşkın konut bulunuyor.

En son deprem 1952’de Hasankale’de 1952’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 5,8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi ölürken 700 ev de yıkılmıştı. 1924 yılında Horasan’da meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde ise 60 kişi hayatını kaybederken 380 bina oturulamaz hale gelmişti.
Türkiye

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz