reklam

07 Ağustos 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

'Kayıp kentler' aranıyor

5 yıl sürecek kazılarda Paleolitik Çağ'dan Osmanlı dönemi yapılarına dek her dönemin kalıntılarının dökümü çıkarılacak. Ayrıca Çukurova'da olduğu bilinen Kizzuwana ülkesinin yanısıra pek çok kayıp kent aranacak.

 Adana'nın kültürel dokusu ve tarihi değerlerini bütünüyle ortaya çıkaracak 5 yıllık bir çalışma ile bölgenin kültür envanterinin çıkarılacağı, bu arada ''Kayıp kentler'' in aranacağı belirtildi. Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Y. Doç. Dr. K. Serdar Girginer, çalışmalarla ilgili bilgi verirken, ''İlk kez böyle kapsamlı bir çalışma içine giriliyor. Envanter çıkarma ve arama çalışmalarına Tufanbeyli ve Saimbeyli ilçelerinden başladık'' dedi.

Bugüne dek Adana ve çevresinde yapılan arkeolojik kazı ve araştırmaların yeterli olmadığını, platolarda sistemli yüzey araştırmalarının daha geniş kapsamlı ve detaylı yapılması gerektiğini vurgulayan Girginer şunları söyledi:

''Bölgemizde, M. V. Seton ile Williams'ın 1953 yılında fotoğraf ve çizim kullanmadan yaptığı araştırma kuşkuludur. Yine 1991'de Bilkent Üniversitesi'nin, 1994'te B. Hrouda'nın çalışmaları ise çok kısıtlı olduğu için Çukurova'nın platolarıyla ilgili bilgiler yetersiz kalmaktadır. Sam'al, Yumuktepe ve Gözlü Kule'nin arkeolojik sonuçlarında da fazla bilgi yoktur. Misis ve Sirkeli kazıları durmuş, Soli ve Kinet Höyük kazılarına yeni başlanmıştır. Silifke ve Taşucu Sırtlanini Üst Paolitik mağarası dışında, Çukurova ve yakın çevresinin aynı dönemi ile ilgili bir bilgi ise hiç yok gibidir.''

Tufanbeyli ve Saimbeyli yörelerinde çok sayıda kent, kale gibi yerleşim alanları olduğunun bilindiğini, ancak bunlardan çoğunun hâlâ gün ışığına çıkarılmayı beklediğini sözlerine ekleyen Girginer şöyle devam etti: ''Ovalar ve platolarda yapılacak kapsamlı surveyle birlikte, bölgenin Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç çağı yerleşmelerini saptayacağız. Projede hedefimiz MÖ 2000'li yıllardaki yerleşim bölgeleri. Yani Çukurova'da olduğu bilinen ve tarihi önemi çok büyük olan Kizzuwana ülkesi ve bu ülkenin kentleri içinde olduğu bilinen Anamusta, Arana, Azpisna, Hulassa, Irima, Kummanni, Lamiya, Luwana, Lawazantiya, Nirisa, Pitura, Saliya, Serigga, Terussa, Urauna, Wastisa, Zaparasna ve Zunahara gibi çok sayıda kent aranacak.''

Projenin her ne kadar MÖ 2000'li özellikle Geç Tunç Çağı yerleşme birimlerine yönelik olsa da Paleolitik Çağ'dan Osmanlı dönemi yapılarına dek her dönemin kalıntılarının da envanterleneceğini sözlerine ekleyen Girginer, Saimbeyli ve Tufanbeyli platolarından başlatılan çalışmaların, Ceyhan, Seyhan ve Batı ovaları ile Kozan, Aladağ, Karaisalı, Pozantı, Ceyhan, İmamoğlu ilçelerinde süreceğini, 2006 yılında Karataş ve Yumurtalık'ta son bulacağını anımsattı.
Cumhuriyet 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz