reklam

08 Ağustos 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Marmara'daki kirliliğe Valilik el koydu

İstanbul Valiliği çevre eğitimini sürekli hale getirmeyi ve Marmara Denizi ile İstanbul Boğazı'ndaki kirliliği önlemeyi amaçlayan iki yönerge yayımladı. Geçen yıl başlayan çevre eğitimi projesi, kent genelinde sorunlar çözülene kadar aralıksız sürdürülecek. Valilik sorun yumağına dönen İstanbul'un çevresindeki denizleri, ''İstanbul Denizleri Çevre Koruma Projesi'' ile kurtarmayı planlıyor.

Dünyanın en işlek su yolu İstanbul Boğazı ve Marmara Denizi'ni tehdit eden yoğun kirlilik, İstanbul Valiliği'ni de harekete geçirdi. Valilik, yayımladığı yönerge ile Karadeniz, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı'nı kirleten unsurları denetleyecek, gerekirse ceza kesecek. İstanbul Valiliği, ayrıca gün geçtikçe artan çevre sorunlarının giderilmesinde öğrencilerin yaşadıkları çevreye duyarlı olmalarını sağlamak için başlatılan çalışmaları kalıcı bir projeye çevirmek amacıyla ''Okullarda Çevre Eğitim ve Uygulama Projesi'' ni yönerge olarak yürürlüğe koydu.

İstanbul Valiliği'nin, kentin çevresindeki denizlerinin günden güne yok olmasının önüne geçmek için yayımladığı ''İstanbul Denizleri Çevre Koruma Projesi'' yönergesinde deniz kirliliğinin biyolojik kaynaklara zarar verdiği, insan sağlığını tehlikeye soktuğu, su ürünleri üretimini olumsuz etkilediği, su kalitesini bozduğu belirtildi. Denizlerin atmosferden, karadan ve başka denizlerden gelen akıntılarla kirlendiğine dikkat çekilen yönergede, ''Karadeniz ve Marmara Denizi, evsel ve endüstriyel kirleticiler başta olmak üzere çok kaynaklı kirlenme ve bozulmanın ağır tehdidi altındadır. Dünyanın gözünün üzerinde olduğu İstanbul Boğazı da bütün tedbirlere karşın aynı tehdidin etkisindedir'' denildi.

Yönergede, Marmara kıyılarındaki ağır kirlenmenin denize girecek plaj bırakmadığının altı çizilerek İstanbul denizlerinin kirlenme nedeniyle bir ''sorun yumağı'' haline geldiği vurgulandı. Yönergede, boğazdan ve Marmara Denizi'nden geçen tehlikeli yük taşıyan gemilerin de kirletici unsurlar arasında yer aldığına dikkat çekildi.

Aralıksız eğitim
İstanbul Valiliği tarafından ayrıca gençlerin, okul içinde ve yaşadıkları bölgelerde çevre kirliliğinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması konusunda bilinçlendirmek için geçen yıl başlatılan ''Okullarda Çevre Eğitim ve Uygulama Projesi'' nin aralıksız olarak sürdürülmesi için yönerge yayımlandı. Proje kapsamında çevre denetimlerinde dikkate alınacak konu başlıkları, ''katı atık, hava, atık su, görüntü, gürültü kirliliği'' ve ''yeşil alan'' sorunları olarak belirlendi.

Okullarda çevre eğitimi
Valiliğin uygulamaya koyduğu ''Okullarda Çevre Eğitim ve Uygulama Projesi'' il çevre müdürlüğü ve il milli eğitim müdürlüğünün koordinasyonunda, kaymakamlıklar, ilçe ve belde belediyeleri, sivil toplum örgütler ile meslek odalarının işbirliği içerisinde yürütülecek. Eğitim kapsamında her okulda çevre sorunlarını ve çözümlerini gündeme getirecek toplantılar, seminerler, atölye çalışmaları, sergiler gerçekleştirilecek. Gençler, temiz üretim, temiz enerji, biyolojik çeşitlilik, tüketici hakları, geri dönüşüm, uluslararası çevre antlaşmaları konularında bilgilendirilecek.
Cumhuriyet 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz