reklam

16 Ağustos 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Adrese göre risk

Deprem riski altındaki İstanbul için Türk ve Japon uzmanların ortak çalışmasıyla özel bir program hazırlandı. İstanbullular, önümüzdeki aylardan itibaren yaşadıkları bölgenin risk durumunu internet aracılığıyla öğrenebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul için büyük önem taşıyan bir hizmeti uygulamaya sokuyor. Japon ve Türk uzmanların ortak çalışmasıyla halk, 250 ayrı kritere göre oturdukları yerin riskli olup olmadığını öğrenebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ali Müfit Gürtuna, dün belediyeye bağlı Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) 17 Ağustos Depremi'nin 3'üncü yılını değerlendirdi. İnternet projesiyle ilgili bilgi veren Başkan Gürtuna, bu çalışmanın Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte yapıldığını kaydetti.

Web adresi ile
Başkan Ali Müfit Gürtuna şunları söyledi: 'Projemiz tamamlanma aşamasında. Ekim ayından sonra hazırlanacak bir web adresi ile internet ortamında vatandaşlar evlerinin bulunduğu sokağın veya caddenin, hatta noktanın sıvılaşma, heyelan, stabilite, eğim, sismik hızlar, yeraltı ve yerüstü su durumu, jeolojik yapı gibi özelliklerini öğrenebilecek. Kısacası tüm İstanbul'u mercek altına aldık.'

Çok şey değişecek
Başkan Gürtuna belediyenin, yürütülen çalışmalar sonucu 'Deprem Master Planı' hazırlama aşamasına gelindiğini de kaydetti. Bu planda, olası bir depremde nasıl çözüm üretileceğinin ortaya konulacağını anlatan Gürtuna, 'Çalışmalarımızın bir yılda tamamlanmasını öngörüyoruz. Bu plan sayesinde İstanbul'un hukuki ve teknik analizi yapılacak, İstanbul ve Türkiye için çok şey değişecek. Ayrıca ilin trafiğini izleyen 16 kamera afete yönelik olarak 100 kameraya çıkarılacak' diye konuştu.

Kameralı çözüm
İstanbul'un depreme hazır olduğunu söylemenin mümkün olmadığını da ifade eden Gürtuna, en önemli konunun finansman olduğunu söyledi. Gürtuna, 'Bizim için önemli olan kredi. Kredi bulmaya çalışıyoruz. Bir milyar dolar İstanbul'a ayrılmış olsaydı, şimdiye kadar İstanbul'un problemi bitmiş olurdu. Hukuk desteğiyle birlikte yetki desteği de olursa, İstanbul bir yıl içinde depreme hazır olur' diye konuştu.

Çürük eve ucuz kredi
İstanbul Valiliği, deprem açısından riskli bölgelerde oturan vatandaşlara, yardım elini uzattı. Afet Yönetim Merkezi Başkanı Ali Cafer Akyüz, önümüzdeki dönemde riskli bölgelerin boşaltılacağını açıkladı. Akyüz, Japonlar ile yapılacak ortak bir proje çerçevesinde buralarda oturan halka krediyle ev temin edileceğini belirtti. Vali Yardımcısı Akyüz, İstanbul'da olası bir depreme karşı yapılan çalışmaların 200 trilyonun üzerinde olduğunu bildirdi. Ali Cafer Akyüz, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JIKA) ile belediyenin ortaklaşa yürüttükleri proje hakkında da bilgi verdi. İstanbul İli Sismik Mikrobölgeleme Dahil Afet Önleme /

Azaltma Temel Planı'nın önümüzdeki yıl tamamlanacağını kaydeden Akyüz, şunları söyledi: 'Bu projenin 2003 yılının ocak ayında tamamlanmasını öngörüyoruz. Çalışmayla birlikte devlet yetkilileri olaya müdahale edecek. O zaman ucuz kredi ile vatandaşların mekanlarından nakli gündeme gelecek. Oturulması riskli bölgeler tamamen boşaltılacak. Ucuz kredi ile belki de sıfır kredi ile vatandaşa konut edindirilecek.' Ali Cafer Akyüz, 17 Ağustos depremi öncesi arama-kurtarma konusunda eğitimli 300 kişinin bulunduğunu hatırlatarak, şu anda bu rakamın 9 bine yaklaştığını kaydetti.
Akşam

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz