reklam

17 Ağustos 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

3. yıl...
Yalçın Pekşen

Gazetelerin yazdığına göre depremlerin 3. yıldönümü yaklaşırken, Adapazarı'nda kalıcı konutları dağıtılan depremzedeler isyan etmişler.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce (TOBB) hibe edilen ve Bayındırlık Bakanlığı'nca dağıtılan 520 konutta oturmaya hak kazananlar yeni evlerini, benzetmek gibi olmasın, 'depremden çıkmışa' benzetmişler.

Henüz hiç kimsenin oturmadığı konutların parkeleri kabarmış, bazılarının çatıları çökmüş, kapı ve pencereler açılıp kapanmaz durumdaymış. Sıhhi tesisatların çoğu hiç kullanılmadan kırılmış veya çatlamış..

Bunları görünce isyan etmişler..

Bence etmesinler; bizim Anayasamızda 'devletin eli tez olur' şeklinde bir kural yok.

Tersine devletin elinin epey ağır olduğunu gösteren birçok örnek var.

1966 Varto depreminde evleri yıkılanların kalıcı konutları ne zaman verildi, biliyor musunuz?

Depremden 32 yıl sonra, 1998 yılında..

Depremde evleri yıkılanların çoğu artık hayatta olmadıkları için evler çocuklarına, hatta bazı örneklerde çocuklar da öldükleri için torunlarına verilmişti.

Neye isyan ediyorsunuz? Böyle yürür bizde deprem işleri..

Kırık dökük bile olsa 3 yılda teslim edilen konutlar bence büyük bir gelişmenin işaretidir..

1998 yılında Adana-Ceyhan depreminde evlerini kaybedenlerin bir kısmı hala çadırlarda..

İstanbul'a gelince..

1999 yılında iki büyük depremden sonra yazdığım bir yazıda olası Marmara depremi için hiçbir hazırlık yapmayan İstanbul Belediyesi yetkililerini şaka yoluyla uyarmak istemiş ve

-En ucuz çözüm deprem mi ?.. diye sormuştum.

Meramım şuydu; Belediye veya yetkili makamlar tehlikeli oldukları ortaya çıkan yapıları onarmak (veya onartmak) için ne bekliyorlardı?

Depremler daha yeni olmuştu; belki biraz aceleci davranmıştım. Ne var ki, depremin üçüncü yılında resmi makamların benim formülümü ciddiye aldığını gösteren işaretler ortaya çıkmıştı.

Başkan Gürtuna önceki gün 'İstanbul hazır değil..' dedikten sonra, 'işe başlamak için hukuk ve yetki desteği ile birlikte 1 milyar dolar kadar finans desteği' gerektiğini söylüyordu.

Geçen üç yıl içinde sadece ihtiyaçlar saptanmış, bir de harita yapılmıştı.

Eylül ayında internetten ulaşılabilecek haritada herkes kendi evinin zemin durumunu ve hangi şiddette depreme dayanabileceğini öğrenecekti.

Bu harita işe yarar mı?

Bence yarar.. En azından İstanbul Belediyesi'nden 'derde deva' bir çözüm beklemenin hayal olduğunu bir kez daha kafamıza dank ettirir.

Söz konusu harita zorunlu deprem sigortasını yaptırmayanları sigorta yaptırmaya zorlasa bile faydalı olabilir.

Biliyorsunuz, 'Zorunlu Deprem Sigortası' yaptırmak 'zorunlu' değil..
Akşam 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz