reklam

20 Ağustos 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Orta hasar raporu baskıyla alındı

Avcılar’da orta hasarlı raporu alınan binanın çökmesinin ardından tartışmalar alevlendi. Deprem bölgesinde mülk sahiplerinin rapor için bilirkişilere baskı yaptığı ortaya çıktı.

Mimarlar Odası İstanbul Şube Sekreteri Bülent Tuna, deprem bölgelerinde yapılarla ilgili incelemelerde görevli bilirkişilerin yoğun baskılarla karşılaştığını öne sürerek, "Bazen meslektaşlarımızın değişik isteklere göre yorum yaptıklarını gördük" dedi. Avcılar’da, Marmara depremi sonrası ağır hasarlı raporu verilerek yıkımı kararlaştırılan, ancak alınan orta hasarlı raporu üzerine yıkımı durdurulan 7 katlı boş binanın, önceki akşam şiddetli yağışın da etkisiyle kısmen çökmesi üzerine başlayan tartışmalar sürüyor.

Hasarlı binanın tamiri çok zor
Deprem bölgelerindeki binaların mülk sahipleri arasında, hasarlı da olsa ayakta durması nedeniyle mülkiyet sorunlarının aşılamadığını anlatan Tuna, Avcılar’da 4 katlı olması gerekirken 8 katlı inşa edilen ve depremde zarar gören binalarda bile tadilat yapıldığını bildirdi. Tuna, "Hasarlı binalar tamir göremez diye bir şey yok. Ancak bu zor bir iştir ve çok para gerektirir" dedi.

Hukuki sorumluluğu var
Avcılar’da çöken binanın, mülk sahiplerinin ısrarı sonucunda kaldığını, ağır hasar raporunun da mal sahiplerinin baskısıyla orta hasara çevrildiğini ileri süren Tuna, deprem bölgelerinde devletin, yüksek katlı fakat hasarlı olan yıkılmamış binalarda oturulmasına ister istemez izin verdiğini anlattı. İstanbul Barosu Genel Sekreteri Ali Saydı, raporlarda adı geçen bilirkişilerin hukuki ve cezai sorumlulukları olduğunu belirterek, "Görevlerini, yerine getirmemekten, ihmalen ya da kasten sorumludurlar. Savcılık fark ederse hakkında işlem başlatır" diye konuştu.
Milliyet

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz