reklam

23 Ağustos 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Akarsular zehir saçıyor

Türkiye'nin akarsu ve göllerinde yaşanan hızlı kirlenme doğal hayatı tehdit ediyor. Uzmanlar son günlerde sıkça yaşanan balık ölümlerinin zehirli atıklar nedeniyle sulardaki oksijen miktarının yetersiz kalmasından kaynaklandığını belirttiler.

Türkiye'nin akarsu ve göllerinde son bir ay içinde toplu balık ölümlerinde artış yaşanıyor. Son olay Kırklareli'nin Demirköy ilçesindeki Mert Gölü'nde görüldü. Uzmanlar, ölümlerin zehirli atıklar nedeniyle sularda oksijenin yetersiz kalmasından kaynaklandığını belirttiler.

Toplu balık ölümleri son bir ay içinde ilk olarak Giresun'daki Boğacık Deresi'nde görüldü. TEMA Vakfı Giresun Temsilcisi Hakan Adanır , analizler sonucunda deşarj izin belgesi bulunmadığı halde dereye atık su bırakan ve çökertme havuzları olmayan bir hazır beton tesisinin dereyi kirlettiğini tespit ettiklerini belirtti.

Boğaçay'ın ardından bu kez de Meriç ve Enez nehirlerinde toplu balık ölümleri yaşandı. Enez Kaymakamı Sırrı Arısoy , ölümlere Ergene Nehri'nden Meriç'e salınan zehirli atık suların neden olduğunu belirtti. Deniz suyunda da yüksek oranda kirlilik gözlendiğini ifade eden Arısoy, ''Bu durum canlıların yaşamını tehdit etmeye kadar ulaştı'' diye konuştu.

DSİ su ürünleri mühendisleri ise 1 litre suda 2 miligram amonyak bulunmasının tatlısu canlıları öldürmeyeceğini ancak Ergene Nehri'nde bu oranın 27 miligram olduğunu belirlediklerine dikkat çektiler.

Çevre Bakanlığı'nca hazırlanan raporda da 29 Temmuz Pazartesi günü öğleden sonra başlayan balık ölümlerinin 1 kilometrelik alana yayıldığı belirtildi. Meriç ve Ergene nehirlerinin karışık olarak bulunduğu Meriç-Adasarhanlı ile Meriç-Maliye Küpürü arasındaki suyun amonyak azotu yönünden çok yoğun olduğuna dikkat çekilen raporda, çözülmüş oksijen miktarının çok düşük olmasının balıkları olumsuz etkilediği ifade edildi.

Meriç ve Enez nehirlerinin ardından Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinden geçen Filyos Irmağı'nda da geçen hafta balıklar kıyıya vurdu.

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinden geçen Kirmastı Çayı'nda, 12 Ağustos'ta çok sayıda ölü balığın kıyıya vurması üzerine, inceleme başlatıldı. Bursa İl Çevre Müdürü Şule Arat , bölgede önceki yıllarda da toplu balık ölümleri görüldüğünü ve yöre halkının Susurluk Şeker Fabrikası ile Mauri Maya Fabrikası'nı sorumlu tuttuğunu anımsattı. Şeker Fabrikası'nda eylüle kadar üretim olmadığını, maya fabrikasının da arıtma tesisi bulunduğunu belirten Arat, ''Ölümlerin sebebini detaylı şekilde araştırıyoruz'' diye konuştu.

Kuşlar da tehdit altında
Toplu balık ölümleri son olarak Kırklareli'nin Demirköy ilçesine bağlı İğneada beldesinde Milli Park sahası içindeki Mert Gölü'nde görüldü. Kırklareli Valisi Ali Serindağ , gölden su ve balık örnekleri alındığını, tahlil sonuçlarının ölüm nedenini belirleyeceğini söyledi. Kırklareli Çevre İl Müdür Vekili Mehmet Güler de, kesin olmamakla birlikte balık ölümlerinin metan gazından kaynaklanabileceğini söyledi. Ölümlerin yaşandığı yerin göl olması nedeniyle bu kanıya vardıklarını, ancak yine de kesin tahlil sonuçları sonrası net açıklama yapacaklarını belirten Güler, ''Bu hafta içinde tahlillerden sonuç alınmasını bekliyoruz'' dedi.

Demirköy Milli Parklar ve Av ve Yaban Hayatı Mühendisi Sezgin Örmeci de, birinci derece SİT alanı olan Mert Gölü'nün göçmen kuşların uğrak yeri olduğunu belirterek, balık ölümlerinin ardından kuşların da yaşamlarından endişe ettiklerini söyledi. Örmeci, balıkların oksijensizlikten ciğerleri patlamış bir görünüm sergilediklerini de kaydetti.
Cumhuriyet 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz