reklam

23 Ağustos 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

LMDC, mimarları, plancıları Dünya Ticaret Merkezi için tasarım çalışmasına davet etti

LMDC (Lower Manhattan Development Corporation), 14 Ağustos'ta yaptığı duyuruyla, çağdaş mimarları, plancıları  Dünya Ticaret Merkezi'nin yeni binalarının planları ve çevresi için tasarım çalışmasına davet etti. New York'un Yeni Vizyon'u adlı 21 kişiden oluşan ve içinde mimarların, plancıların, peyzaj mimarlarının, tasarımcıların bulunduğu ekip LMDC'ye bir sonraki planlama aşama için beş farklı ekip kurmayı önerdi.

Temmuz ayında altı planın açıklanmasıyla, LMDC'ye ve Port Authority'e web-sitesi yoluyla 5000'e yakın öneri mektubu geldi. Bu mektupların içeriğinde; binlerce kişinin katıldığı Town Hall forumundan elde edilen sonuçlar, açılan sergi ziyaretçilerinden gelen yorumlar ve sekiz kişilik Öneri Kurulu'ndan elde edilen veriler bulunmaktadır. Tüm bunlardan elde edilen sonuç; kapsamlı bir planlama sürecinin başlatılmasını ve de yeniden inşa hususunda görüş birliğine varılmasını içeriyor.

Aşağıdaki fikirler, Eylül'de 5 ekibin seçilmesiyle sonuçlanacak yeni program alternatifleri için düşünülmekte:

Silüet
Dünya Ticaret Merkezi'nin 11 Eylül'de terorist saldırıya uğramasıyla New York Şehri silüeti çok önemli bir parçasını kaybetmiş oldu. Bunun yerine şehrin ruhunu yenileyecek, dünya çapında tanınabilirlik katacak uzun bir sembol veya strüktür yapılabilir.

Kulelerin izlerinin kaldırılmaması
Halktan gelen öneriler dayanarak, yıkılan iki kulenin izlerinin anıt meydanı için korunması ve bu bölgede ticari gelişmelere imkan verilmemesi.

Ticari alanlar
Port Authority ve LMDC arsanın içinde ve/veya dışında farklı işlevlere hizmet etmesi düşünülen ticari alanlar geliştirmeyi düşünüyorlar. Bu seçenek plancıları minimum ve maksimum büyüklükte farklı kullanımlara hizmet veren alanları geliştirmeye yönlendirecek.

West Cadddesi'ndeki Büyük Yürüyüş Yolu
West Caddesi'ndeki büyük yürüyüş yolu ileride yapılacak olan WTC'ı Battery Parkı'ndaki feribot iskelesine, Ellis Adası'na, Özgürlük Anıtı'na bağlayacak. Düzenlenen bu bulvar, anımsattıklarıyla West Caddesi'nin bir kısmı ya da tümü için iç karatıcı bir hal de alabilir.

Yeni Cadde Izgaraları
Yıkılan WTC'deki ve WTC'ye bağlanan yürüyüş ve/veya taşıt yolları kısmen yenilenmesi.

Merkezi Taşıma Merkezi
PATH ve metro yolcularına iyi entegre olmuş bir geçiş tasarlanmalı. Yapılacak büyük ve görünür durak; yolcuları, turistleri, çalışanları yönlendirmesi için göze çarpan bir nokta haline gelmeli.

Konutlar
Aşağı Manhattan'da önemli ölçüde oluşan konut açığına karşın plancılar arsanın içinde ve dışında bu açığı karşılamak için araştırma yapmalılar.

Kültürel Elemanlar
Kültür enstitüsü veya kompleksi kurmada özgün fırsatlardan yararlanılmalı. Müze için ayrılan alan, gösteri sanatları merkezi veya diğer mekanlar planın bir parçası olabilir.

Farklı büyüklükteki açık alanların sıralanışı
Esas anıt meydanına ek olarak mutlak farklı büyüklükte parklar ve meydanlar planlanmalı.

LMDC Yönetim Kurulu başkanı John C. Whitehead yaptığı açıklamada: " Bu çaba dünya çapındaki en iyi mimarlara, plancılara ulaşarak, en başarılı planı elde etmek için. Yeniden inşa programında çalışan herkesin amacı, 11 Eylül kurbanlarının anısına Alt Manhattan'ı yeniden, gerçekten güzel bir şekilde inşa etmek"

LMDC Başkanı ve Yöneticisi Louis R. Tomson yaptığı açıklamada: "Son birkaç aydır yapılan şehir ve halk forumlarından yola çıkarak planlama sürecinde halkla beraber hareket etmeye karar verdik. Kentin geleceğinin şekillendirilmesinde halk önerilerinin paha biçilmez bir değeri var. Tasarım grupları ekleyerek ve de programda daha fazla esnekliğe yer vererek ikinci aşama süresince çeşitli seçme alternatifler sunulacaktır."dedi.

Port Authority Yöneticisi Joseph J. Seymour: "11 Eylül kahramanlarının aile üyeleri, çevre sakinleri ve diğer paydaşların girdileri çok değerli olmuştur. Bu girdiler temel alınarak World Trade Center'ın ve çevre alanlarının iyileştirme planları için bir sonraki adımları gerçekleştirebiliyoruz. Bu planlar Port Authority, New York Şehri ve tüm ulusumuz için çok duygusal bir anlam taşımakta. Biz insanları çok dikkatli bir şekilde dinledik. Sıra bu dinlediklerimizi planlama sürecine geçirmekte." dedi.

New York'un Yeni Vizyonu Yönetim Komitesi'nden Mark Ginsberg, AIA ve Marcie Kesner, AICP : " New York New Visions olarak LMDC'ye farklı tasarım alternatifleri edinme sürecinde destek vermekten büyük bir gurur duyuyoruz."şeklinde bir açıklamada bulundu.

LMDC, 19 Ağustos Pazartesi günü LMDC'nin web sitesinden de ulaşılabilecek "İstenen Şartlar"ı (Request for Qualifications) açıkladı. (www.RenewNYC.com) Bu çalışma tüm lisanslı mimarlara, profesyonel plancılara ve peyzaj mimarlarına açık. Seçim kriterlerinin içinde katılımcıların son projelerindeki çalışma kalitesi de göz önünde bulundurulmakta. Ayrıca New York'un Yeni Vizyonu'yla beraber geliştirilmek üzere tasarlanmış, özgün nitelikler taşıyan, çağdaş ve öne çıkan çalışmalar değerlendirmeye alınacaktır. Binlerce katılımı 10 ila 20 arasında bir sayıya düşürecek olan dış danışmanlardan oluşacak grubu kurmak üzere LMDC New York'un Yeni Vizyonu'yla beraber çalışacak. Ekiplerın final seçimi de LMDC komitesince gerçekleştirecek.

Katılımcılar için son başvuru tarihi 16 Eylül. Beş ekibe kadar inecek olan eleme 30 Eylül'de gerçekleştirilecek. Tasarım çalışması Kasım ortası- Kasım sonuna doğru sona erdirilecek. Tüm ekipler ölçekli çizimlerini,serbest el eskiz çalışmalarını, bilgisayar canlandırmalarını, bilgisayar ortamındaki imajları ve çevre maketini içeren tüm sunum materyallerini teslim etmelidirler. Beyer Blinder Belle ve Peterson Littenberg'in de içinde bulunduğu LMDC/Port Authority planlama kadrosu ve müşavirleri, (yoğun tasarım süreciyle mutabık olarak), yeni program alternatifleri gereğince World Trade Center çevresi için çeşitli yaklaşımlar üretmeye devam edecektir. Üç-aşamalı bir planlama sürecinden oluşan ikinci aşama da tamamlandıktan sonra, hazırlanan tüm çalışma sene sonuna doğru halkın beğenisine sunulacak.

New York'un Yeni Vizyonu'nun Aşağı Manhattan'ı Yeniden İnşa Etme Prensiplerinde belirttiği gibi, organizasyonun mükemmeliyet taahüdününün tanınması kaydıyla LMDC ve New York New Visions arasında bir ortaklık kurulmuş. "New York Şehri, Aşağı Manhattan'ı yeniden inşaa ederken mümkün olan en yüksek kalitede şehir planını, mimari ve çevre tasarımını amaç edinilmelidir. Uzun vadede anlamını yitirmeyecek, sadece geçmişine saygılı değil aynı zamanda geleceği yaratmada da büyük riskler üstlenen, kültürel anlamda da önemli özellikler taşıyan bir mimarlık amaçlanmalıdır."

Tasarım çalışmasına çok geniş bir katılım sağlamak için, LMDC tüm dünya çapında gazetelere ilan verilmektedir. Ayrıca basılan bu yayın pek çok dile çevrilerek dünya üzerindeki farklı medya kuruluşlarına dağıtılacaktır.
Arkitera 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz