reklam

23 Ağustos 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Zeugma’nın mühürleri rekor kırdı

Gaziantep’in Nizip İlçesi yakınlarındaki antik kentte yapılan kazılarda, arşiv binası olarak kullanılan bir odada bulunan 100 bini aşkın mühür baskısı (Bulla), Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday.

Zeugma öncesine kadar, Delos Adası’nda 35 bin mühür baskısı çıkaran Yunanistan dünya rekorunu elinde tutuyordu. Özel, saf ve arıtılmış kilden yapılan ve metal ile baskısı yapıldıktan sonra fırınlanan mühür baskıları, M.S. 200 yılında, Zeugmalı tüccarlar ve resmi görevliler tarafından kullanılıyordu.

Gaziantep’in Nizip İlçesi yakınlarındaki Zeugma antik kentinde yapılan kazılarda, arşiv binası olarak kullanılan bir odada bulunan 100 bini aşkın mühür baskısı (Bulla), Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye aday.
Özel, saf ve arıtılmış kilden yapılan ve metal ile baskısı yapıldıktan sonra fırınlanan mühür baskıları, M.S. 200 yılında, Zeugmalı tüccarlar ve resmi görevliler tarafından kullanılıyordu. Mühür baskıları, Zeugma’nın çok zengin bir ticaret merkezi olduğunu da ortaya koyan belgeler olarak değerlendiriliyor.

Bayrak Yunanistan'daydı
Gaziantep Arkeoloji Müzesi Müdürü Hamza Güllüce, yaptığı açıklamada, Guinness Rekorlar Kitabı’na başvurarak bu rekoru tescil ettirmeyi düşündüklerini ve bu amaçla hazırlıkların tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Zeugma öncesine kadar, Delos Adası’nda 35 bin mühür baskısı çıkaran Yunanistan’ın dünya rekorunu elinde tuttuğunu belirten Güllüce, “Zeugma o rekoru üçe katladı. Bu haklı gururumuzu, Guinness Rekorlar Kitabı aracılığıyla arkeolojiye gönül veren herkesle paylaşmak istiyoruz” dedi.

“Zeugma 2000” adını verecekleri kitabın hazırlığının sürdüğünü bildiren Güllüce, “Zeugma’dan çıkarılan eserlerle ilgili ayrıntılı bilgilerin yer alacağı kitap, 2003’te yayımlanacak ve Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer almak amacıyla başvurumuzu yapacağız” diye konuştu.

Bulla nedir?
Bulla, bir yere gönderilmek üzere hazırlanan dokümanların kapatılması için, bugünkü anlamda noter görevlileri ve şahitler huzurunda, kil çamuruna yüzük taşı, resmi mühür veya parmak izi basılarak oluşturuluyordu. Resmi bullalarda kral, imparator, Zeus ve şehir tanrıçalarının; özel bullalarda ise kişilerin sevdiği objeler, tanrılar, tanrıçalar ve burçların betimleri kullanılıyordu. Gaziantep Müzesi, 100 bini aşkın bulla ile dünyanın en büyük bulla koleksiyonunun sahibi oldu.

Bu unvan, 3 yıl öncesine kadar, 35 bin bulla bulunan Yunanistan’ın Delos Adası’ndaydı. Arkeolog Mehmet Önal’ın bulup incelediği ve doktora konusu olarak seçtiği bullalar, Zeugma’nın çevre kentlerle yakın ilişkisini ortaya koydu. Bullaların tamamının incelemesi sonrasında, bölgeye ve Zeugma’ya yönelik önemli ipuçlarına ulaşılacağı belirtiliyor.
NTVMSNBC 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz