reklam

26 Ağustos 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Haliç adaları projesi doğal hayatı tehdit eder’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) göçmen kuşların yerleştiği Haliç’teki adalar için hazırladığı projenin doğal hayatı tehlikeye düşüreceği iddia edildi. Doğa ile Barış Derneği Başkan Vekili Fahri Türkyılmaz, adaların geleceğiyle ilgili kararı resmi ve sivil kurumların bir araya gelerek almasını istediklerini söyledi.

Temizleme çalışmalarının büyük ölçede tamamlanmasından sonra 30’a yakın balık türü Haliç’e girdi. Geçtiğimiz kış aylarında ise Haliç’teki adaların sürpriz misafirleri göçmen deniz kuşları geldi. Balıkçı Emre Avlar’ın iki yıl önce yaralı bularak baktığı sakar mekeye önce bir eş geldi. Çifti gören kuş sürüleri ise Haliç’teki adalara akın etti. Çevreciler ve bölgedeki balıkçılar bir kampanya başlatarak adaların doğa parkı olarak korunmasını istediler. Bunun üzerine Çevre Bakanlığı konunun uzmanlarını bölgeye göndererek iki ayrı rapor hazırlattı. Raporlarda, adaların doğa parkı olarak düzenlenmesinin turizm ve eğitim açısından yararlı olacağı vurgulandı.

Kuşların doğal ortamlarında yaşayabilmesi için düzenleme yapılması gereken adalar, İBB Yatırım Planlama Müdürlüğü’nün ‘Haliç Adaları Peyzaj Projesi’yle büyük oranda insanların kullanımına açılıyor. Adalardan birine köprü yapımı planlanırken diğerine de ulaşım sandallarla sağlanacak. Adanın içinde yapılacak yollarla birbirine bağlanacak, seyir, dinlenme ve çocuk oyun alanları yer alacak. İnşa edilecek havuzlarda ses ve ışık gösterileri yapılacak. Haliç’te adaların doğal şekliyle korunması için çalışmalar yürüten Doğa ile Barış Derneği Başkan Vekili Fahri Türkyılmaz, adaların nasıl kullanılacağına yalnızca Büyükşehir Belediyesi’nin karar vermemesi gerektiğini dile getirdi. Türkyılmaz; “Kentsel projelerde sadece belediyenin ben yetkiliyim demesine karşıyız. Yönetişim bilimine uygun olarak halkın kararlara katılımını istiyoruz. Büyükşehir Belediyesi, valilik, sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek kararı vermeli. Yanlış yapacaksak hepimizin yanlışı olmalı. Türkiye Çevre Kozası olarak bir araya gelip aldığımız kararı açıklayabiliriz.” diye konuştu.
Zaman

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz