reklam

26 Ağustos 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Yeryüzü Zirvesi’nde dünya liderleri bir Türk’ün projesini tartışacak

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Johannesburg'da yapılacak BM Yeryüzü Zirvesi'nde, Ayla Bakkallı'nın hazırladığı, 'insan yerleşim birimlerinde yaşam kalitesinin artırılması'na yönelik projesi ele alınacak. Zirvenin gündemini çevrenin korunması ve sürdürülebilir kalkınma oluşturuyor.

Çevrenin korunması için alınacak tedbirler ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gözden geçirileceği Güney Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Johannesburg’daki BM Yeryüzü Zirvesi’nde Türk asıllı Ayla Bakkallı’nın hazırladığı bir proje de Habitat’ı temsilen gündeme gelecek.

Birleşmiş Milletler Habitat İnsan Yerleşimi Komitesi’nde görev yapan Bakkallı’nın hazırladığı projede insan yerleşim birimlerinde yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik öneriler yer alıyor. Hazırladığı projenin Habitat’ı temsil edeceğini belirten Ayla Bakkallı, ‘Yerleşim birimlerinin sorunlarının çözümü için politik irade gerekiyor. Çocuk ve gençlere iyi bir dünya hazırlamak için sorumluluk sahiplerinin çözüm üzerinde yoğunlaşılmasına ve çözüm iradeleriyle kararlılıklarına ihtiyaç var.’ dedi.

Çevresel sorunlardan 3 milyar kişi etkileniyor
Genç nüfusun, hem gelişmemiş ülkelerin fakirliğinden, hem de çevreye verilen zarardan olumsuz etkilendiğini belirten Bakkallı, projesiyle yaşanabilir yerleşim birimlerinin tahlil edildiğini söyledi. Dünyada, 1 buçuk milyar insanın temiz içme suyundan, 3 milyar insanın da hijyenik tuvalet imkanından mahrum olduğunu vurgulayan Bakkallı, “Günümüz dünyası bu problemleri insancıl yaklaşımlarla çözmek zorunda. Çünkü sağlıksız şartlardaki 3 milyar insan içinde çocuk ve gençlerin durumu aciliyet arz ediyor.’ diye konuştu.

100’e yakın hükümet veya devlet başkanının katılacağı BM Johannesburg Zirvesi, 10 yıl önce Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nin bir adım ileriye götürülmesi amacı güdüyor.

Rio’da belirlenen hedeflerin daha yüksek oranda nasıl gerçekleştirileceği sorusuna Johannesburg’da cevap aranacağını belirten BM uzmanları, kesintisiz kalkınma sürdürülürken çevrenin korunmasının ayrı bir önem taşıdığını belirtiyor. Uzmanlar, ekolojik ve biyolojik dengeyi bozmamaları için ülkelerin önüne konulacak yaptırımların da Johannesburg’da gündeme geleceğini vurguluyor.

Zirveye Türkiye adına Sezer katılacak
26 Ağustos tarihinde Güney Afrika Cumhurbaşkanı Thabo Mbeki’nin açılışını yapacağı toplantıda BM Çevre Programı Direktörü Klaus Topfere de bir konuşma yapacak. 11 Eylül tarihine kadar sürecek zirvede Johannesburg yaklaşık 60 bin delegeye ev sahipliği yapacak. Türkiye’yi temsilen zirveye katılacak olan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer 2–4 Eylül tarihleri arasında toplantılara katılacak.

Zirveye ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın durumuna dikkat çeken BM uzmanları, ‘Rio+10’ olarak da isimlendirilen Johannesburg Zirvesi’nin 10 yılda alınan mesafenin göstergesi olduğunu söylediler. 1992 yılında Brezilya’nın Rio şehrinde belirlenen BM Sürdürülebilir Gelişim (UNSD) hedeflerinde aksamalar olduğunu belirten uzmanlar, ‘10 yıl önce özgür bir ülke olmayan Güney Afrika bugün toplantıya evsahipliği yapabiliyor. Bunda Birleşmiş Milletler’in de, özveriyle çalışan NGO’ların da, Rio UNSD hedeflerinin de payı var.’ diye konuştular.
Zaman

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz