reklam

29 Ağustos 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

‘Ücretsiz güvenlik sistemi kurayım’ teklifinin karşısına bürokrasi çıktı

Devlet, koruyamadığı nadide tarihî eserlere gönüllü kişilerin sahip çıkmasına da imkân tanımıyor.

Sivas’taki Divriği Ulucamii’nin sadece bir kilit ile korunduğunun ortaya çıkması üzerine güvenlik sistemleri sahibi Evren Dede, caminin alarm sistemini ücretsiz kurmaya talip oldu. Ancak bürokratik engeller aşılmadan söz konusu teklifin gerçekleşme ihtimâli yok. Dede’nin para almadan camilere alarm sistemi takabilmesi için ilk olarak İçişleri ve Kültür bakanlıkları ile Vakıflar Genel Müdürlüğü elemanlarından oluşan bir komisyon kurulması gerekiyor. Divriği Ulucamii, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Organizasyonu tarafından 1985’te ‘Dünya Mimari Mirası’ listesine dahil edilmişti.

Komisyon adı geçen tarihi mekanların güvenlik sistemine ihtiyacının olup olmadığını tespit edecek. Komisyon, ‘ihtiyaç var’ kararı alırsa, sistemin kurulması ile ilgili incelemelerde bulunacak. Bu süre içerisinde 5D Alarmcı Güvenlik Sistemleri sahibi Evren Dede hâlâ teklifinden vazgeçmemiş ise komisyona müracaat edecek ve tarihi camilerin güvenlik sisteminin kurulması için çalışmalar başlayacak.

26 Ağustos’ta gazetemizin birinci sayfasından duyurduğu ‘Dünyanın hayran kaldığı Divriği Ulucamii, bir kilide emanet’ haberini okuyan Evren Dede, Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Organizasyonu (UNESCO) tarafından ‘Dünya Mimari Mirası’ listesine dahil edilen bu eserin, sadece bir kilide emanet edilmesinin çok üzücü olduğunu söyledi. Kendilerine izin verilmesi durumunda tarihi caminin güvenlik sistemini ücretsiz kuracaklarını belirten Dede, “Sadece Divriği Ulucamii değil, bunun gibi korunması gereken tarihi, kültürel mirasımız olan camilerimizin, gerek duyuluyorsa havra ve kiliselerin de güvenlik sistemlerini ücretsiz kurabiliriz.” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz ise, camilerin güvenliği ile ilgili olarak geçmişte valiliklere yazı yazıldığını; ancak gerekli önlemlerin alınmadığını vurguladı. Yılmaz, “Yapılan bu teklifi geyet olumlu bulduk. Ancak bu başvurunun İçişleri Bakanlığı, Kültür Bakanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından önümüzdeki günlerde kurulacak komisyona yapılması gerekiyor.” ifadesini kullandı. Evren Dede’nin bu komisyona başvurarak teklifini iletebileceğini bildiren Yılmaz, böyle bir çalışma gerçekleşirse camilerin korunmasında büyük bir hizmetin gerçekleştirilmiş olacağını dile getirdi.

Tarihi yerlerin korunmasında birçok yöntem olduğunu anlatan güvenlik sistemleri sahibi Evren Dede, “Bu camiler basınç, göz ve manyetik siviç sitemiyle korunur. Bunların yanında kurulacak harici siren ve telefon arama modülüyle gerekli mercilere acilen ulaşılır.” diye konuştu. Dede, binaların yanında özellikle korunması istenen bölümler veya parçalar için de güvenlik sistemi kurulabileceğini bildirdi.

Dünyada taş işlemeciliğinin ender örneklerinden biri olan Divriği Ulucamii, 1228 yılında Mengücekoğlu Ahmet Şah tarafından yaptırılmıştı. Son yıllarda tarihi eser kaçakçıları ve hırsızlar tarafından pek çok değerli eşyası çalınan cami, aynı zamanda tabiat şartlarının etkisiyle de tahribata uğruyor. Sadece namaz vakitlerinde açılan ve diğer zamanlarda kapıları kilitli tutulan cami, herhangi bir koruma sistemine de sahip değil.

Türkiye’deki tarihi camiler, tarihi eser kaçakçılarının en önemli uğrak yeri. Bu tarihi mekanların korunmamasından istifade eden hırsızlar, minare hariç her şeyi çalmaktan uzak durmamış. Uzmanlar tarihi, kültürel mirasa sahip olan camilerin korunmasına özen gösterilmesini istiyor. Kültür Bakanlığı “gizli kayıt” vasfı adı altında başta İnterpol’e olmak üzere emniyet birimlerine, müzelere ve antikacılara gönderdiği kayıtta 3 bin tarihi eserin çalındığını rapor etti.
Zaman

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz