reklam

29 Ağustos 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

Hazine gecekondu müzede

'Karun gibi zengin' deyişinin kaynağı olan Lidya Kralı Kroisos dönemine ait hazine hâlâ Uşak'taki gecekondu gibi bir müzede sergileniyor. 5 yılda 100 bin turist çeken hazine, müzesini tam bulacakken bu kez de SİT engeline takıldı.

Dünyaca ünlü ''Karun Hazinesi'' Uşak'ta gecekondu sergilemeden hâlâ kurtarılamadı. Uşak Valisi Ayhan Çevik , hazinenin adına uygun görkemli bir müzeye kavuşmasının bu kez ''SİT engeline takıldığını'' söyledi.

Dünya dillerine ''Karun gibi zengin'' özdeyişinin geçmesine neden olan, ataları ilk sikkeyi icat eden Lidya Kralı Kroisos (Karun) dönemine ait anıt mezarlardan (tümülüs) soyulan hazine, 1966-68 yılları arasında ABD'ye kaçırılarak New York Metropolitan Sanat Müzesi'ne (MET) 1.7 milyon dolara satılmıştı. Yayınımız üzerine, Türk hükümetinin 1987'de New York Federal Mahkemesi'nde açtığı dava kazanılmak üzereyken MET dava sonucunu beklemeden İÖ 6. yy'a ait yaklaşık 350 kadar yapıttan oluşan hazineyi 1993'te Türkiye'ye geri vermek zorunda kalmıştı.

Hazine önce Ankara'da sergilenirken gecekondudan farksız Uşak Müzesi'nin yerine yenisinin yapılması gündeme gelmişti. Her ikisi de boş olan, cumhuriyet dönemi mimari özelliklerini taşıyan adliye binası ile yanındaki cezaevinin müzeye dönüştürülmesi düşünülmüştü. Bir başka projede ise yanındaki boş alan da eklenerek müzenin büyütülmesi öngörülmüş, bu amaçla bütçeye ödenek konulmuştu. Ancak hazinenin geri getirilmesi ile öğünen kültür bakanları, daha sonra müze olgusunu ihmal etmişlerdi. Bu nedenle Türkiye'ye dönüşü 10 yıla yaklaşan Karun Hazinesi, Uşak'ta gecekondudan farksız bir müzede sergileniyor. Hazinenin bir bölümünü New York'ta sergilendiğinde gören bir yabancı arkeoloğun ''Hazine keşke orada kalıp bütünüyle sergilenseydi, böyle sefil olmasaydı'' dediğini anımsıyoruz.

Uşak Valiliği, İstanbul-Ankara yolu üzerinde bir alana yeni müze yapımı için bir proje hazırlatmış, arazi sahibi de bu amaçla 5 dönümlük bir yeri bağışlamıştı. Ancak bu yerin SİT bölgesi kapsamında olduğunu öne süren müzede görevli bazı arkeologlar projeye karşı çıkarak konuyu İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na götürmüşlerdi. Kurul kararı ile alanda yapılan sondajda, çevreden yağmur sularının akıntıları ile gelen, yerel olmayan, bazı eski seramik parçaları bulunmuştu. Ancak bununla da yetinmeyen arkeologlar, konuyu Manisa İdare Mahkemesi'ne de götürmüşlerdi.

Konu hakkında Vali Çevik şu açıklamayı yaptı: ''Müze alanının SİT bölgesi içinde olmadığına inanıyor, yetkililerin vereceği kararı bekliyoruz.'' Karun Hazinesi'nin Türkiye'ye getirilmesinde önemli rol oynayanlardan biri olan Uşak Müze Müdürü, Arkeolog Kazım Akbıyıkoğlu , hazine adına uygun bir müzenin yapımının gecikmesinden duyduğu üzüntüyü belirtmekle yetindi. Akbıyıkoğlu, hazineyi görmek amacıyla beş yılda müzeyi yaklaşık yüz bin yerli ve yabancının gezdiğini söyledi.
Cumhuriyet

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz