reklam

31 Ağustos 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bakü-Ceyhan projesi başladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi (BTC) Türkiye kesiminin arazi temin ve inşaat aşaması için proje şirketinin “işe başlama talimatını” verdiğini açıkladı.

Bakan Çakan, yaptığı açıklamada, talimatın önceki akşam BTC Co. şirketi tarafından Botaş’a verildiğini belirtirken, 10 Eylül’de başlayacak ve 32 ay sürecek arazi temin ve inşaat aşamasının 2005 yılı ilk aylarında petrolün akmasıyla tamamlanacağını kaydetti.

Bakan Zeki Çakan, arazi temin ve inşaat aşamasında arazi ve malzeme temin çalışmalarıyla başlayacak bu son aşamasının, boru hattı, pompa istasyonları ve Ceyhan Terminali inşaatı ile devam edecek ve boru hattı ve yapılan tesislerin test edilerek projenin işletmeye alınmasıyla tamamlanacağını bildirdi.

İnşaat işlerinin Botaş’ın gözetimi altında, ihaleleri kazanan müteahhit firmalar tarafından gerçekleştirileceğini ifade eden Çakan, şöyle devam etti: “Böylece, Azerbaycan’ın Azeri-Çıralı-Güneşli petrol sahaları ile Hazar Havzası’nda üretilecek petrolü Gürcistan üzerinden Türkiye’nin Akdeniz kıyısında yer alan Ceyhan’a taşıyacak 1760 kilometre uzunluğundaki ve yılda 50 milyon ton ham petrol taşıma kapasitesine sahip ana ihraç boru hattının öngörüldüğü üzere 2005 yılı ilk aylarında işletmeye alınması sağlanacak. Projenin zamanında tamamlanabilmesi için halkımızın, kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve basınımızın bugüne kadar verdikleri desteğin artarak devam edeceğine inanıyor ve projenin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”

Projenin müzakereleri 15 Mayıs 1998 tarihinde başlatılmış ve hükümetlerarası anlaşma 18 Kasım 1999 tarihinde İstanbul’da imzalanmıştı. Anlaşmaların 2000 yılının Mayıs ve Haziran aylarında Azerbaycan, Gürcistan parlamentoları ve TBMM’de onaylanmasını müteakip 15 Kasım 2000’de temel mühendislik çalışmaları başlamıştı.

Bu aşamanın 15 Mayıs 2001’de tamamlanmasının ardından 19 Haziran’da detay mühendislik çalışmaları başladı ve 28 Ağustos 2002’de tamamlandı. En büyük sermaye yatırımlarının başında gelen projenin Türkiye kesimi için 1,4 milyar dolar harcanacak.
Zaman

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz