reklam

02 Eylül 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bina elden gidiyor sahibi belli değil

Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi’nin şu anda sahibi belli olmadığından, kimse burayla ilgilenemiyor. Kültür Bakanı Suat Çağlayan, iki ay içinde ihtilaflı binanın akıbetinin belli olması için bir çözüme ulaşma olanağının bulunabileceğini açıkladı.

KÜLTÜR Bakanı Suat Çağlayan, yapımı duran Ayazağa'daki Kültür ve Kongre Merkezi'ni gezdi ve oradaki Çinili Köşk'te bir basın toplantısı yaptı.

Merkez'i yapan İKSV (İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı) gerekli ödeneği bulamadığından inşaata ara verilmişti. Şu anda Merkez'in sahibi, yetkili mercii belli olmadığından, kimse burayla ilgilenemiyor.

Suat Çağlayan, iki ay içinde, yani kendi bakanlığı sürecinde, ihtilaflı binanın akıbetinin, sahibinin belli olması için, bir kurul oluşturacağını, bu kurulun verdiği karara göre, bir çözüme ulaşma olanağının bulunabileceğini açıkladı.

Kurulda, üç taraf -İKSV, Maliye Bakanlığı, Kültür Bakanlığı- yetkilileri bir araya gelecek, ayrıca tarafsız uzmanlar da, durumun aydınlanması konusunda görüş belirtecekler.

Bakan, özellikle bunun bir resmi komisyon değil, Merkez için özel bir kurul özelliği taşıdığının altını çizdi.

Devletin şimdi bu komplekse, maddi yardımda bulunmasının imkánsızlığını, çözüm derken başka mali kaynakları kastettiğini de sözlerine ekledi.

Böylece, kurul kararından sonra, binanın kime ait olacağı saptanacak, inşaatın yürümesi için de girişimlerde bulunulacak.

Vakıf'ın Merkez konusundaki parasal çalışmalarını bilen bir uzmanın söylediğine göre, uluslararası kültürel kuruluşlar, bu uluslararası projelerle ilgilenmeye başlamışlardı. Belirsizlik yüzünden temaslar kesildi.

Merkez'in teknik dosyasını inceleyen bir yetkili, kısa zamanda binanın inşaatına devam edilmezse, karkasın çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Çağlayan, Názım Hikmet heykelinin de İstanbul yerine İzmir'e dikilmesi konusunda şu açıklamayı yaptı:

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, beni aradı, ben de kendisine eğer Názım Hikmet heykelini dikmek isterlerse, bakanlığın yardımcı olacağını, isteklerinin yerine getirileceğini belirttim.

Bakan, çalışmalarını 16-17 Eylül tarihinde İstanbul'da toplanacak UNESCO Kültür Bakanları toplantısına yoğunlaştırdığını, 60 bakanın bu toplantıya katılacağını, bu sayının daha da artacağını umduğunu, söyledi.

Ayrıca her yıl olduğu gibi Frankfurt Kitap Fuarı'na ödenek ayırdıklarını, kendisinin de 9 Ekim'de özellikle Türk standını ziyaret etmek üzere Fuar'ı ziyaret edeceğini bir sorum üzerine cevapladı.

Ayazağa Kongre ve Kültür Merkezi'nin tamamlanması için devletin, hükümetin, kurumların, holdinglerin, zenginlerin de projeye katkıda bulunmaları gereğini tekrarlıyorum. Bu şehirde yaşayan herkesedir bu çağrım. Çünkü bu kompleks, İstanbul'un kültür başkenti kimliğinde önemli bir yer kaplayacak.

Şakir Eczacıbaşı, ‘‘Burayı ille biz alalım, yapalım diye bir saplantımız yok. Ama Vakıf'ın ve bütün çalışanların verdiği emeği düşününce, üzülmemek mümkün değil’’ diyor.

Daha önce Vakıf'ta çalışan biri de, ‘‘Bize parasal katkıda bulunacak kişiler için, ikna edici dosyalar hazırladık. Onu okusalar, bunun yapılması için çaba harcayacaklarından eminim’’ görüşünü ileri sürdü.

Ayrıca büyük miktarda para verenlerin adlarının girişte nereye yazılacağının bile planlarının yapıldığını hepimiz biliyoruz.

Bütün İstanbullular, Merkez'in bitmesini yürekten diliyorlar.

Suat Çağlayan'ın çözüme ivme kazandıracağı umudunu taşıyorum.

Yılmaz Karakoyunlu: TRT 28’inci dile hazır

BAKANLAR KURULU toplantısında Başbakan Bülent Ecevit'in verdiği talimatla faaliyete geçen ‘‘Ana dilde eğitim ve öğretim’’ komisyonu, TRT'de Kürtçe yayın ile Milli Eğitim denetimindeki Kürtçe kursların alt yapısını ortaya koyabilmek için çalışacak.

Devlet Bakanı Ali Doğan'ın eşgüdümünde kurulan komisyonun üyeleri arasında bulunan Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, ana dilde TRT'den program yayını yapılması için RTÜK yasasında bir maddelik değişiklik gerektiğini anımsattı. Karakoyunlu, RTÜK Başkanının bu konuda çalışması olduğunu belirterek, TRT'nin teknik açıdan alt yapı hizmeti vermeye hazır olduğunu söyledi. Karakoyunlu ‘‘TRT yaklaşık 40 yıldan beri Çince dahil 27 dilde yayın yapıyor. Şimdi uygulama başlarsa Kürtçe 28 dil olacak. Kürtçe haber programını sunacak spiker sorunumuz da olmaz’’ dedi.

Karakoyunlu, komisyonun Milli Eğitim Bakanlığı'nın kurslara ilişkin hazırladığı yönetmelik ile RTÜK yasasında yapılacak tek maddelik düzenlemenin gündeme getirileceğini söyledi. Karakoyunlu, bu çalışmalara Adalet Bakanı ve İçişleri Bakanlarının da katılacağını belirtti.
Hürriyet- Doğan Hızlan

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz