reklam

3 Eylül 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Çevre için küçük bir adım

BM Zirvesi'nin liderler bölümünde açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Annan, özel sektöre iş düştüğünü söyledi. Oysa çevreciler, doğanın tahribinin baş sorumluları olarak çokuluslu şirketleri görüyor.

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde devam eden Birleşmiş Milletler Dünya Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde dün liderler konuştu. Devlet ve hükümet başkanlarının dünyanın geleceği ile ilgili karamsar bir tablo çizdiği toplantıda, yoksulluk ve çevre tahribatının ortaya çıkardığı olumsuzlukların ortadan kaldırılması için küresel eylem çağrısı yapıldı.

İklim konusunda ABD'nin eleştirildiği oturum sürerken, uzun süren çabalar sonucunda Kyoto Sözleşmesi'nin imzalanması konusunda bir ''teşvik metni'' üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirildi. Zirvenin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı bölümü, BM Genel Sekreteri Kofi Annan ve Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki 'nin hoş geldiniz resepsiyonunun ardından başladı.

Üç gün sürecek oturuma 100'e yakın lider katılırken, toplantıyı yaklaşık 2 bin gazeteciyle 3 bin sivil toplum örgütü ve özel şirket temsilcisi izliyor. Açış konuşmasını yapan Annan dünyanın geleceğinin yalnızca hükümetlerin sorunu olamayacağını, özel sektöre de iş düştüğünü söyledi. Annan ''özel sektör olmadan sürdürülebilir kalkınmanın yalnızca uzak bir rüya olacağını'' belirtti ve ''Biz şirketlerin olağan faaliyetlerinden farklı bir şey yapmalarını istemiyoruz, olağan faaliyetlerini farklı bir şekilde gerçekleştirmelerini istiyoruz'' diye konuştu.

ABD Başkanı George Bush 'u temsilen Dışişleri Bakanı Colin Powell 'ın liderler toplantısının bugünkü bölümüne katılması bekleniyor. ABD'nin temsil edilmediği dünkü bölümde, özellikle Kyoto Sözleşmesi konusundaki tutumu olmak üzere, Washington'ın dünyanın kaynaklarını tahrip eden ekonomik tercihleri yoğun eleştiriler aldı.

Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac , Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve İngiltere Başbakanı Tony Blair 'in küresel ısınma konusunu, ABD'nin Kyoto Sözleşmesi'ni imzalamamasına göndermeler yaparak değerlendirmeleri dikkat çekerken, Kanada Başbakanı Jean Chretien Kanada parlamentosunun bu yılın sonunda gerekli düzenlemeyi oylayacağını bildirdi.

Çocuklar söz aldı
Üç ay önce Kanada'da gerçekleştirilen uluslararası bir çocuk ve çevre konferansında kabul edilen bir ortak açıklamayı liderlere okuyan 3 çocuk ''Dünya liderlerinin birçoğu bizi dinlemiyor. Biz, çok sayıda yetişkinin çevreden çok parayla ilgilenmesi nedeniyle büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz'' dediler.

Rio de Janeiro'da 10 yıl önce yapılan BM Konferansı'nın devamı niteliğindeki toplantılarda 1 haftadır gece gündüz çalışmaktan yorgun düşen 200'e yakın ülkenin delegeleri, ABD'nin imzalamayı reddettiği 1997 tarihli Japonya-Kyoto Sözleşmesi'nin nasıl metne geçirileceği konusunda bir anlaşmaya varabildi.
Cumhuriyet 

 

Ağustos 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz