reklam

4 Eylül 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Enerjide zor anlaşma

BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde varılan enerji anlaşması, başta çevreciler olmak üzere kimseyi memnun etmedi. Greenpeace, zirveyi 'Dağ fare doğurdu' diye nitelendirdi.

Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde devam eden BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde 'yenilenebilir' enerji konusundaki anlaşmazlık aşıldı, ancak varılan anlaşma çevre örgütleri tarafından yerden yere vuruldu. Zirveden çıkacak Eylem Planı'nın önündeki en büyük engellerden biri olarak gösterilen enerji anlaşmazlığı, bakanlar düzeyindeki görüşmelerde önceki gece saatlerce süren tartışmalarla aşıldı. Anlaşmaya varılan taslakta güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kullanımının artırılması öngörüldü, ancak Avrupa Birliği'nin tüm çabalarına karşın, bunun için ne takvim ne de hedeflenen bir kullanım oranı belirtildi.

Çevreciler beğenmedi

Taslağın bu halde kabulü nedeniyle anlaşma çevreci örgütler tarafından 'Bush-Cheney anlaşması' diye isimlendirildi.

Bir Greenpeace örgütü yetkilisi, kararın yetersiz olduğunu belirterek, 'Dağ fare doğurdu' dedi. Dünya Dostları örgütü de anlaşmanın anlaşamamaktan daha kötü olduğunu savundu. Ticaret konusunda varılan anlaşmada da ABD ve AB'nin uyguladıklarının dışında kalan alanlarda tarım sübvansiyonlarının kaldırılması benimsendi. Zirvede çok olumlu bir gelişme ise Rusya ile Çin'in Kyoto sözleşmesini onayladıklarını açıklamaları oldu.
Akşam

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz