reklam

16 Eylül 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Narlıdere'de tehlike

İkinci İnönü Mahallesi mevkiindeki toplu konut alanında gereken önlemler acil olarak alınmazsa şiddetli bir yağışta yamaçlardan 1 milyon metreküp çamur ilçenin tepesine inecek.

Narlıdere İkinci İnönü Mahallesi mevkkiindeki toplu konut alanları, Isparta Senirkent'te yaşanan facia ile karşı karşıya kaldı. Gereken önlemler alınmazsa şiddetli bir yağışta yamaçlardan ilçe merkezine 1 milyon metreküp çamur inecek. Bu devasa çamur, eğer yayılarak gelirse bütün Narlıdere'yi kaplayacak. Yamaçlardan aşağıya kalıplar halinde akarak dökülecek olursa, çamurun yüksekliği konutların 2. hatta 3. katlarına kadar çıkacak. Facia bununla da sınırlı kalmayacak. Zeminin, şiddetli yağışta ayrışmaya meyilli olması nedeniyle, İkinci İnönü Mahallesi'nde Narbel Deresi'nin yatağının olduğu alanda bulunan toplu konutlar tamamen çökecek

Toplu Konut Alanları yapılırken zemin yapısıyla ilgili gereken özeni göstermeyen firmaların yaptığı inanılmaz hata, kimi yerde 13 cm'yi ulaşan 30 metre uzunluğundaki toprak yarılmalarıyla şimdiden kendine göstermeye başladı. Toplu konutların 20 metre yakınında kendini hissettiren tehlike, yerel yönetimlerin çözümünü bekliyor. Bu çarpıcı gerçek, İZSU'nun talebiyle Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlilerinin araştırmasıyla ortaya çıktı.

Dere islahları için
İZSU, dere ıslahları ile ilgili kent genelinde yürüttüğü çalışmalar kapsamında Ali Onbaşı, Atıf Bey ve Narbel Dereleri'nin bulunduğu alanda jeofizik araştırması yapılmasını istedi. DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr Zafer Akçığ, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr Rahmi Pınar, Jeoloji Yüksek Mühendisi Doç Dr Yalçın Koca bölgede araştırma yaparak Haziran ayında bir rapor hazırladı. İZSU'ya sunulan rapor, Narlıdere'yi bekleyen çamur faciasını göz önüne serdi.

Yanlışlar üst üste
Rapora göre, gereken önlemler alınmazsa Narlıdere Türkiye'deki ikinci Senirkent vakası olacak. "Fliş" adı verilen ve suyla temasında kolayca birbirinden ayrışan kayaç tipine sahip olan alanda, ciddi inşaat hataları yapıldı. Çok katlı toplu konut alanları yapılırken zeminin kaymasını engelleyecek tedbirler alınmadı. Teraslandırma, istinat duvarı, zemin ve yüzey sularının toplanmasını sağlayacak drenaj sistemleri gözardı edildi. Hatalar bunlarla sınırlı kalmadı. İnşaat yapılırken hafriyat sırasında yer altından çıkarılan topraklar Narbel, Atıf Bey, Yabanyemişi Dereleri'nin yataklarına dökülerek dereler kapatıldı. Bu hatayla birlikte Ali Onbaşı Deresi Narlıdere'yi çamur denizine dönüştürecek "facia deresine" dönüştü.

Önlem alınmazsa ne olacak?
Yamaçlardan aşağı inen Narbel ve Atıf Bey Derelerinin döküldüğü Ali Onbaşı Deresi, şiddetli bir yağışta kapasitesinin üzerindeki suyu taşıyamayacak hale gelecek. Kapatılan derelerden düzgün bir güzergahta akamayan sular yayılarak, Narlıdere'nin sarp yamaçlarındaki toprakları da içten içe oyarak aşağıya inmeye başlayacak. Suyla ayrışmaya meyilli topraklara, derelerden taşan suların baskısı da eklenince, yarılmalarla kendini gösteren tehlike, büyük kütle parçalarının kopmasıyla son noktaya ulaşacak. Sular 1 milyon metreküp çamuru yamaçlardan aşağıya doğru dökmeye başlayacak.

Rapora göre yapılması gerekenler
Derelerin geriye doğru aşındırması ile dere yatağı kaynağına (toplu konut alanlarına) doğru ilerlemekte. Bu durum erozyonla birlikte, dere yatağının kaynağına yakın çok katlı bina temellerinin altının boşaltıyor. Sular, zemini erozyona uğratıyor. Bu durumda dere yataklarının acil olarak islah edilmesi gerekiyor. Dere yataklarının ıslahı için bahsedilen derelerin kaynağına yakın konumda bulunan binaların tahliyesi acil olarak yapılmalı. Henüz yapılaşmaya gidilmemiş alanlardaki yamaçlarda ise kademelendirilerek çelik hasır uygulaması yapılmaladır. Yapılaşmanın olduğu alanlarda bina temelleri tamamıyla sağlam kayaya oturtulmalıdır.
Yeni Asır

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Mimarlık Ofislerinin Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: Atilla Yücel
Konuşmacılar: Cem İlhan,
Murat Tabanlıoğlu, Gökhan Avcıoğlu, Doğan Tekeli, Mehmet Konuralp


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz