reklam

20 Eylül 2002 Cuma
Ana Sayfa
>
Haberler

Norman Foster Yaşam Boyu Sanat Ödülü'ne Layık Görüldü

İngiliz mimar Norman Foster, geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük ve en prestijli sanat ödüllerinden birini yaşam boyu başarılarından dolayı almaya layık görüldü. "Praemium Imperiale" ödülü statü olarak Nobel Ödülüyle kıyaslanan ve Japon Sanat Kuruluşu'nca her yıl düzenlenen, uluslararası arenada başarı göstermiş sanatçıları ödüllendiren bir kurum niteliğinde.

1935 Manchester doğumlu Foster, 1967 yılında David Hockney, James Stirling, Willem de Kooning, Robert Rauschenberg, Anthony Caro, Frank Gehry, Renzo Piano, Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, Ravi Schankar, John Gielgud, Ingmar Bergman, Akira Kurosawa ve Peter Brook gibi başarılı isimlerin de içinde bulunduğu özenle seçilmiş Praemium Imperial Laureates listesine dahil edildi.

Dünya çapında yüzlerce komiteye katılmış Foster'ın çalışmaları şimdiye kadar yapılmış en büyük inşaat projesi olan Hong Kong Havaalanı'ndan mobilya ve ürün tasarımına uzanan farklı ölçeklerde pek çok projeyi kapsamakta. Enstitü binası, müze, kültür merkezi, merkez binası, okul, konut ve yeraltı ulaşım yapıları gibi farklı işlevler içeren bir çok bina tasarlamış olan Norman Foster, uzun kariyer hayatı, kendine has strüktürel standartları, bugünkü şehir ve bina görünümüne kattığı etkiyle dünya çapında başarı ve ün kazanmış mimarlardan biri.

Bu yıl Praemium Imperiale ödülüne layık görülen isimlerin tüm listesi şöyle sıralanıyor:
Resimde Sigmar Polke, heykelde Giuliano Vangi, mimarlıkta Norman Foster, müzikte Dietrich Fischer-Dieskau, tiyatro/filmde Jean-Luc Godard.

23 Ekim 2002 tarihinde gerçekleştirilecek olan ödül töreninde, bu beş isimden her birine Japon Sanat Kuruluşu Onur Üyesi Prens Hitachi tarafından 15 Milyon Yen para ödülü, başarı belgesi ve bir de altın madalya verilecek.

"Başarılı pek çok meslektaşımın bulunduğu böylesine saygın ve ünlü bir kuruma dahil olabilmek ve bu ödülü kazanmak benim için büyük bir onur. Beni Japon sanatı ve mimarisine yakınlaştıran Japonya'da çalıştığım yıllar boyunca hayatımın en zengin deneyimlerini edindim. Bu yüzden burada bu ödüle layık görülmekten büyük bir gurur duyuyorum." sözleriyle Lord Foster kazandığı Preamium Imperiale Ödülü hakkındaki görüşlerini ifade etti.

Daha detaylı bilgi:
http://www.praemiumimperiale.org/
Arkitera - Çeviren:Gülfidan Cansızoğlu

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk olacak.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın
Selim Velioğlu ile görüşlerinizi paylaşmak, sorularınızı yöneltmek için 
tıklayın.


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Etkinlik

Interlight 2002

03 - 06 Ekim 2002,
İstanbul Hilton Convention Center

Online davetiye için tıklayın.

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz