reklam

01 Ekim 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Türkiye’nin yüzde 90’nın da erozyon yaşanıyor

TEMA Vakfı’nın verilerine göre, erozyonla yılda 90 milyon ton bitki besin maddesi toprakla birlikte kayboluyor.
Ülke genelinde yaklaşık 67 milyon hektar arazide toprak giderek yok olurken, işlenen tarım alanlarının yüzde 75’inde de yoğun erozyon yaşanıyor.

TEMA Vakfı’nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de arazinin yüzde 63’ü çok şiddetli ve şiddetli, yüzde 20’si ise orta şiddetli erozyonla karşı karşıya. Ülke genelinde ise yaklaşık 67 milyon hektar arazide toprak giderek yok oluyor. Erozyon büyük ölçüde tarım alanlarında yaşanırken, İşlenen tarım alanların yüzde 75’inde (yaklaşık 20 milyon Hektar) yoğun erozyon görülüyor.

Rüzgar ve su erozyonu
Su ve rüzgar erozyonu ise tüm ülke topraklarının yüzde 86.5’inde hüküm sürüyor. Rüzgar erozyonu 506 bin hektar alanda daha çok kurak iklime sahip olan Konya ve dolaylarında yaşanıyor. Türkiye’de akarsularla birlikte alandan taşınan toprakta çok büyük miktarlarda. Fırat Nehri, yılda 108 milyon, Yeşilırmak ise 55 milyon ton toprak taşıyor. Her yıl Keban Barajı’na 32 milyon, Karakaya Barajı’na ise 31 milyon ton toprak birikiyor. Erozyonla yılda 90 milyon ton bitki besin maddesi toprakla birlikte yitiriliyor. Her yıl tarım alanlarından 500 milyon ton, tüm ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton verimli üst toprak, erozyonla kaybediliyor. Kaybedilen bu topraklar, 25 santimetre kalınlığında, yaklaşık 400 bin hektar genişliğinde bir araziye eşdeğer.

Bu topraklarla birlikte mineral ve organik madde de yok olup gidiyor. Mineral ve organik madde kaybının karşılanması amacıyla kullanılan kimyevi gübrelere karşılık Türkiye yılda yaklaşık 4.5 trilyon lira kaynak ayırıyor. Faydalı toprak katmanlarını kaybeden arazilerde çölleşme başlarken, NASA’nın yaptığı bir araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek devam etmesi halinde Türkiye’nin büyük bir bölümünün 55 yıl sonra çöl olacağı belirtiliyor. Erozyonla kaybedilen bir başka değer ise su. Kaybolan toprak yüzünden her yıl yaklaşık 50 milyar metreküp yağış depolanamıyor.

TEMA Vakfı’nın verilerine göre, erozyon sonucu ortaya çıkan zararlar şöyle:
Bitki örtüsünün yok olması sonucu toprak kayması, taşkın ve çığ felaketleri,
Kırsal kesimden kentlere olan göçün artarak ekonomik ve toplumsal sorunlara neden olması,
Meraların yok olması ile hayvancılığın gerilemesi,
Barajların ekonomik ömürlerinin kısalması,
İklim değişikliği ve ekolojik dengenin bozulması,
Doğal su kaynaklarının düzenli ve sürekli beslenememesi.

Erozyona dikkat haftası 
Bu arada, TEMA Vakfı, erozyon tehlikesine dikkat çekmek ve alınması gereken tedbirler hakkında uyarılarda bulunmak amacıyla bu yıl dokuzcusunu düzenlendiği Erozyonla Mücadele Haftası dolayısıyla bir dizi etkinlik gerçekleştirecek. Hafta, 7 Ekim Pazartesi günü çevrecilerin katılımı yapılacak yürüyüş ile başlayacak. Atatürk Kültür Merkezi’nden başlayacak yürüyüş Anıtkabir’de sona erecek.

TEMA Vakfı ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in katılmasının beklendiği bir toplantı düzenledi. TEMA Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Hayrettin Karaca’nın da katılacağı toplantıda, Artvin-Camili, Bayburt, Edirne, Adıyaman, Şırnak, Bolu, Afyon, Keskin ve Bafra’da yürütülen projeler hakkında sunumlar yapılacak.
NTVMSNBC 

 

Eylül 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz