reklam

02 Ekim 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Zehir

Çevre Bakanlığı'nın geçen yılın sonunda yayımladığı ve galiba çevrecilerin gözünden kaçmış bir tebliğ var... Adı biraz uzun: Çimento Fabrikalarında Atıkların Alternatif veya Ek Yakıt Olarak Kullanılmalarında Uyulacak Genel Kurallar Hakkında Tebliğ... Tebliğin 2. maddesi şöyle:

"Çimento fabrikalarında alternatif veya ek yakıt olarak katı atıklar ve tehlikeli atıklar kullanılabilir. Katı atıklar 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' kapsamında, tehlikeli atıklar ise 27.08.1995 tarih ve 22387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 'Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği' kapsamında yer alan atıklardır. Tehlikeli atıklar yakılmak istendiğinde, uygulamanın ilk 2 yılında Ek-5'te verilen atıklar kullanılabilecek, 2 yıldan sonra gerektiğinde mevcut uygulamalar Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği'nin de yer aldığı bir teknik komisyonda değerlendirilecek, uygun görülürse Çevre Bakanlığı'nca liste yenilenecektir."

Bu madde ne anlama geliyor sorusunun yanıtından önce Çevre Bakanlığı'nın listesine göre tehlikeli atıklardan bazılarının ne olduğunu öğrenelim:

Hastanelerden, tıp merkezlerinden ve kliniklerden kaynaklanan klinik atıklar. Farmasotik ve ilaç atıkları. Siyanür ihtiva eden ısıl işlemler ile sertleştirme işlemlerinden kaynaklanan atıklar. Tanımlanamayan ve/veya yeni ve insan ve/veya çevre üzerindeki etkileri bilinmeyen araştırma ve geliştirme veya eğitim faaliyetlerinden kaynaklanan kimyasal madde atıkları. Berilyum, berilyum bileşikleri.

Arsenik, arsenik bileşikleri. Cıva, cıva bileşikleri. Talyum, talyum bileşikleri. Anorganik siyanürler. Asbest. Organik fosfor bileşikleri. Organik siyanürler.

Peki, madde ne anlama geliyor?

Çevre Mühendisleri Odası'ndan bir yetkili açıklıyor:
"Tüm tehlikeli atıklar artık çimento fabrikalarında yakılabilecek. Başka bir deyişle çimento fabrikaları gerçek işlevlerinin yanı sıra 'tehlikeli atık yakma tesisi' olarak da faaliyet gösterebilecek."

Tebliğ yayımlanır yayımlanmaz herhalde faaliyete geçmişlerdir! Böyle bir uygulamaya Çevre Bakanlığı nasıl izin verebilir? Yanıt, tebliğin içinde yatıyor olmalı:

Çevre Bakanlığı, 2 yıl sonra oturup kiminle konuşacaktı anımsayın: Çimento Müstahsilleri Birliği!

Çünkü Çimento Müstahsilleri Birliği bu ülkede, henüz dünyada tanımlanamamış, yeni, hatta insan ve çevre üzerindeki etkileri dahi bilinmeyen araştırma ve geliştirme veya eğitim faaliyetlerinden kaynaklanan kimyasal madde atıklarını bile yakabilecek kadar büyük bir iktidar gücüne sahip!
Cumhuriyet 

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Konut Alanlarının Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Yiğit Gülöksüz, Murat Güvenç, Hakan Kodal, Nevzat Sayın, Yıldız Sey, Levent Turan, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz