reklam

07 Ekim 2002 Pazartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Bugün 'Mimarlık Günü'

Her yıl ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanan 'Dünya Mimarlık Günü' etkinlikleri ülkemizde bu kez 'seçim ortamında' yapılıyor. Ne var ki topluma 'vaatler' vererek oy toplama yarışına giren partilerin gündeminde her şey var, 'mimarlık' yine yok.

Kentlerimizle birlikte insanımızı da giderek 'kimliksiz' kılan 'mimarlık yoksunu' imar ve yapılaşma düzenine artık son vermek, en ayrıntılı 'seçim bildirgelerinin' bile hedefleri arasında değil.

Oysa bugün dünyanın birçok ülkesinde hemen her kesimden kuruluşlar, hatta hükümetler de mimari çevreyi 'uygarlığın ölçütü' kabul ederek etkinliklere katılıyorlar. Çünkü 'yaşama mekânlarına' sahip çıkıyorlar.

Bizde ise evlerden gökdelenlere kadar hemen tüm mimari mekânlar 'uygarca yaşamak' yerine 'imar rantını çoğaltmak' hedefiyle inşa edildiğinden, buna 'engel' oluşturacak bir mimarlık kültürünü gündeme bile getirmek 'sakıncalı' görülebiliyor.

İşte böylesi bir süreçte, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) 2002 yılı mimarlık günü temasını 'mimarlık ve kültürel miras' olarak belirlerken de sanki yine 'Türkiye'yi de düşünerek' karar vermiş.

Her biri binlerce yaşındaki kentlerimizi, sadece çirkinlikte ve tekdüzelikte birbirlerine benzeten 'tarihi yıkarak yapılaşma' ya karşı UIA belgelerinde özetle deniyor ki: ''Yerel ve bölgesel kimliklerin sürdürüldüğü bir mimariyi de besleyecek olan kültürel miras yok edildikçe, insan, çevresiyle birlikte öz benliğini de yitiriyor.''

'Yaşanmışlığın' mekânları
Mimarlar Odası Genel Başkanı Yücel Gürsel 'le, UIA'nın belirlediği temanın anlamını konuşuyoruz.

Geçenlerde İstanbul'da yapılan UNESCO-Kültür Bakanları Toplantısı 'nı anımsatarak diyor ki: ''Geçmişteki yaşanmışlığın hem ürünü, hem de tanıkları olan mimari mekânlar yitirildikçe, toplantının gündemindeki somut olmayan kültürel mirasın da toplumsal bellekten hızla silineceğine değinen pek olmadı.''

Oysa, Mimarlar Odası, 1980'lerdeki Kula, Mardin, Kayaköy gibi sempozyumlarından bu yana 'somut olmayan kültürel mirasla' mimari yaratıcılığın bir bütün olduğunu savunuyor.

Bu uzun soluklu çabaların 'düşünsel birikimlerini' de içeren bir rapor hazırladıklarını belirten Yücel Gürsel devam ediyor: ''Sadece siyasilerin değil, çoğu aydınımızın da, örneğin bir 'inanç çeşitliliği' kadar bu zenginliğin somut değerlerini oluşturan tarihsel sivil mimarinin de korunması için aynı içtenlikle çaba göstermemesi temel sorunlarımızdan biri.''

Bunun da temel nedeni, galiba yine şu kültür yoksunu rant ekonomisi değil midir?.. Mimarlık mirasını yok etmek para kazandırırken, korumaya kalkışmak 'mağduriyet' kabul ediliyor. Çoğu aydın da zaten yoksullaşan halkın 'rant olanaklarını da engellemekten' galiba kaçınıyor.

'Kaçak binalı' liderler
Dünya Mimarlık Günü nedeniyle Mimarlık Vakfı (MİV) bugün MSÜ'de toplantı düzenlerken, Mimarlar Odası birimlerinde de çeşitli etkinlikler yapılıyor.

İstanbul ve İzmir 'de, mesleklerini 30 yıldır ve 50 yıldır sürdüren mimarlara onur belgelerinin de verileceği 'kuşaktan kuşağa buluşma' yemekleri yenecek. Oda merkezi de yayın ve bildirileriyle, kamuoyunun dikkatini mimarlık ve kültürel miras ilişkisine çekmeye çalışıyor.

Gelin görün ki metropollerde yüzde 70, yurt düzeyinde yüzde 50 oranında 'kaçak yapılarda' yaşayan ülkemiz insanı ise 3 Kasım'dan sonra da aynı mimarlık yoksunu imar düzenini sürdürmeye aday 'liderlerini' dinlemekle meşguller. Üstelik, büyük çoğunluğu yine kaçak ya da plansız imarın yarattığı 'hukuk dışı binalarda oturan' liderlerini...
Cumhuriyet - Oktay Ekinci

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Konut Alanlarının Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 24 Eylül'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Yiğit Gülöksüz, Murat Güvenç, Hakan Kodal, Nevzat Sayın, Yıldız Sey, Levent Turan, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz