reklam

08 Ekim 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Çimentoculardan

Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan İğnebekçili "Zehir" başlıklı yazımız üzerine bir açıklama yaptı.

Yazıda, Çevre Bakanlığı'nın "Çimento Fabrikalarında Atıkların Alternatif veya Ek Yakıt Olarak Kullanılmalarında Uyulacak Genel Kurallar Hakkında Tebliğ" ile çimento fabrikalarında alternatif veya ek yakıt olarak "tanımlanamayan ve/veya yeni ve insan ve/veya çevre üzerindeki etkileri bilinmeyen araştırma ve geliştirme veya eğitim faaliyetlerinden kaynaklanan kimyasal madde atıkları"nın da kullanılabileceği anlatılıyordu. İğnebekçili ise şöyle diyor:

"Hastanelerden, tıp merkezlerinden ve kliniklerden kaynaklanan klinik atıkların ve tanımlanamayan ve/veya yeni ve insan ve/veya çevre üzerinde etkileri bilinmeyen araştırma ve geliştirme veya eğitim faaliyetlerinden kaynaklanan kimyasal madde atıklarının yakılması hukuksal, ekonomik ve işletme şartları açısından söz konusu değildir.

Çevre Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile Avrupa ve ABD'de yıllardan beri uygulanan benzeri işlemlerin ülkemizde de gerçekleştirilebilmesi için hukuksal bir altyapı hazırlanmıştır...

Avrupa çimento endüstrisinin alternatif yakıt olarak kullanıldığı atık maddeler kullanılmış lastikler, kauçuk, kağıt atıklar, atık yağlar, kanalizasyon çamurları, plastikler ve kullanılmış solventlerdir.

Avrupa çimento sanayi, ilgili birimleri aracılığı ile en iyi uygulama teknolojilerini 'sürdürülebilir kalkınma' hedefinin yakalanması yönünde kullanmayı sürdürmektedir...

Avrupa çimento sektörü, konvansiyonel fosil yakıtlar yerine alternatif ve uygun atık (yakıt) kullanımı ile ilgili Avrupa Topluluğu Atık Yönetim Stratejilerine bir katkı getirerek, yaşam döngüsü mekanizması sayesinde yakıt cinsindeki değişim imkanını kullanarak çevresel kazanç elde edilebilmesini sağlamaktadır.

Tebliğin yayınlanmasını takip eden yaklaşık 1 yıllık sürede, hiçbir çimento fabrikası Çevre Bakanlığı'na atıkları yakmak için başvuru yapmamıştır. Bunun temel nedenlerinden biri, atıkların yakılabilmesi için öncelikle toplanması, tasnif edilmesi ve bu işlemlerin süreklilik sağlaması gerekliliğidir.

Ayrıca, tebliğ içerisinde yer alan izin süreci, Avrupa Birliği içerisinde yayınlanmış benzeri yönetmeliklere göre daha sıkı koşulları da beraberinde getirmiştir."

Adnan İğnebekçili'nin açıklamasını Türkiye'deki çimento fabrikaları için bağlayıcı bir görüş olarak kabul ediyoruz...
Cumhuriyet

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Aziz & Derin Sarıyer 
01 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldu.

Aziz & Derin Sarıyer hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz