reklam

08 Ekim 2002 Salı
Ana Sayfa
>
Haberler

Tarih neşter altında

Konya’da 13. Yüzyıl’da Selçuklu sultanlarının yazlık saray olarak kullandıkları Kubadabad’daki kazılarda, üzerinde insan ve hayvan motifleri bulunan 60 parça duvar çinisi bulundu.

Erol, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık’ın başkanlığında yapılan kazılarda, Selçuklu dönemi tarih ve kültürünün aydınlatılmasının yanı sıra sarayın restorasyonun da yapıldı.

Konya Müzeler Müdürü Erdoğan Erol, yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü kenarında Gölyaka Beldesi sınırları içindeki Kubadabad Sarayı’nda yürütülen restorasyon ve kazı çalışmalarının bu yılki bölümümünün tamamlandığını söyledi.
Erol, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüçhan Arık’ın başkanlığında yapılan kazılarda, Selçuklu dönemi tarih ve kültürünün aydınlatılmasının yanı sıra sarayın restorasyonun da yapıldığını ifade etti.

Erol, Selçuklu döneminin en önemli kültür özelliklerinden olan çini eserlerin bu kazıyla gün ışığına çıkarıldığını bildirdi. Kazılarda çeşitli geometrik şekillerle insan ve hayvan motifleriyle de süslü 60 parça Selçuklu çinisinin bulunduğunu anlatan Erol, “Selçuklu döneminin en nadide çini eserleri arasında sayılabilecek buluntular, gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra Konya Karatay Müzesi’nde sergilenecek” dedi.
Erol, 13. Yüzyıl’da Selçuklu sultanları tarafından yazlık olarak kullanılan Kubadabad Sarayı’ndaki kazıların, önümüzdeki yıl da devam edeceğini ifade etti.

Hitit Havuzu temizlendi
Müzeler Müdürü Erdoğan Erol, Konya’nın Beyşehir İlçesi’ne bağlı Sadıkhacı Beldesi yakınlarındaki Hitit Kutsal Anıt Havuzu’nda Arkeolog Sırrı Özenir başkanlığında yürütülen kurtarma kazılarının da devam ettiğini belirtti.
Erol, 7 metre yüksekliğindeki havuzun duvarı üzerinde bulunan Hitit tanrılarının heykellerinin geçen yıllarda gün ışığına çıkarıldığını anımsattı. Temizlik çalışmaları ile havuzun kurtarıldığını vurgulayan Erol, çevre düzenlemesi için de arazi istimlaklarının bitmesinin beklendiğini kaydetti. Erol, Konya’ya bağlı Gökyurt Köyü sınırları içindeki Kilistra Ören Yeri’ndeki kazıların ise Konya Müze Müdürlüğü’ne bağlı Arkeolog Nurettin Özkan’ın başkanlığında 15 kişilik bir ekiple devam ettiğini söyledi.

Roma dönemine ait antik kentteki kiliseler ve yerleşim birimlerindeki kazılarla, tarihi alanın turizme açılmasının sağlandığını anımsatan Erol, Hz. İsa’nin havarilerinden St. Paul’un da ziyaret ettiği rivayet edilen antik kentte, turistlerin daha rahat gezebilmesi için bazı düzenlemelerin de yapıldığını kaydetti.
NTVMSNBC

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Platform

Konut Alanlarının Değişen ve Değişmeyen Yüzü' nü tartışıyoruz.

Forum'da başlayan tartışmaya şimdi katılmak için tıklayın.  Tartışma 22 Ekim'de Deneme Bilim Merkezi' nde davetli konuşmacılar ile son bulacak.

Yönetici: İhsan Bilgin
Konuşmacılar:
Yiğit Gülöksüz, Murat Güvenç, Hakan Kodal, Nevzat Sayın, Yıldız Sey, Levent Turan, Han Tümertekin


Philips Armatür'ün katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz