reklam

10 Ekim 2002 Perşembe
Ana Sayfa
>
Haberler

İstanbul'da Deprem Bizi Yakalamadan...

Tespitler: İstanbul'da yaklaşık 1.250.000 yapı mevcuttur. Bunlardan daha önce yapılmış olan imar affından istifade etmiş ve yıkım kararı olan- olmayan, hiçbir mühendislik hizmeti görmemiş, hiçbirinin statik proje-rölevesi dahi olmayan bina sayısı ortalama olarak yüzde 5 mertebesinde olup yaklaşık 63.000 binaya, güçlendirilmesi gereken yüzde 70'lik bölüm 875.000 binaya karşılık gelmektedir. (Bu tespit büyük oranda Küçükçekmece ve Avcılar ilçesinin binaları göz önüne alınarak İstanbul ili için ortalama ve gerçekçi yaklaşımdır.)

Çözüm: Çözümün 1. basamağı bürokratiktir.

Konu: Yerel yönetimlerin gücü, yapısı ve olanakları bilindiğinden merkezi hükümet düzeyinde ülke çapında bütün kişi ve kuruluşların çabaları ile çözüme kavuşturulabilir. Yüzde 93'ü aktif deprem kuşağında olduğu bilinen ülkemizde depremden sorumlu bir devlet bakanlığı oluşturulmalıdır.

(Diğer afetler de buna dahildir.) Ayrıca yerel yönetimlerin de deprem müdürlükleri oluşturulmalıdır.

Bu bakanlığın temsilcilerinden, meslek odalarından, yerel yönetimlerden ve üniversite temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurulmalıdır. Komisyon mali, teknik ve idari açıdan çok yetkili olmalıdır.

Bu öneri uzun vadeli olarak kabul edilirse (deprem olasılıkları ilgili herkesçe bilinmektedir) acil olarak Bayındırlık Bakanlığı, meslek odaları, yerel yönetim ve üniversite temsilciliklerinden oluşmuş olan bu komisyon Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak çalışma yürütmelidir.

Çözümün 2. basamağı uygulamalıdır
Şöyle ki: Yukarıda belirtilen komisyon, Devlet İstatistik Enstitüsü tarafından 1998 yılında düzenlenmiş olan yapı stoku ve bina envanterlerinden yararlanarak; İstanbul'da güçlendirilmesi ve yıkılması gereken binalar için:

1- Mali kaynak

2- Hukuki sorun

3- Teknik altyapı konularında merkezi hükümeti harekete geçirmelidir.

Bu sorunlardan özet olarak bahsedersek
Mali kaynak: Kesinlikle dış kredi ile çözülme yoluna gidilmelidir. Dışarıdan talep edilecek kredilerden en kolayı ve olanaklısı bu amaç için talep edilecektir kuşkusuz.

Hukuki sorun: Vatandaşa bu konuda yapılacak yoğun propaganda ve ikna yöntemleri kullanılmakla birlikte yasal bir zorunluluk da getirilmelidir. Zaten vatandaşın, olacak depremde sağlam konutlarda oturma duygusu, bu olaya olumlu yaklaşım sağlayacaktır.

Teknik sorun
a) Kuvvetli olasılıkla yıkımına karar verilecek 63.000 bina için yani bir ilçe oluşturulmalıdır. (Evi yıkılıp da bu yeni konutlarda ev sahibi olacaklardan uzun vadede bir geri ödeme talep edilmelidir.)

- Böyle bir ilçe için İstanbul'da çeşitli alternatifler mevcuttur. Herhangi bir rant kuşkusu ve konusu olmaması için alternatifler bu rapor kapsamına dahil edilmemiştir.

- Evleri yıkılacak olan insanların geçici olarak barınacakları yerler ülkemiz insanının mantık ölçülerinde çözümlenebilecek olasılıklar olup bu rapor kapsamına dahil edilmemiştir.

- Bu öneride haksızlık olarak gözükebilecek tek konu kaçak yapı yapanların ödüllendirilmesi olsa da bu durum; katillerin, hırsızların, dolandırıcıların, tecavüzcülerin ve çetelerin affedildiği bu ülkede (insan hayatı söz konusu olduğu için) daha masum kalmaktadır.

b) Güçlendirilme ve yıkımları yapılacak yeterlilikteki teknik ekipman ülkemizde mevcuttur.

Bütün bunların hayata geçirilmesi için; yukarıda bahsedilen komisyon ''Ülkemizdeki her kişi ve kuruluşu bir seferberlik mantığı ile harekete geçirmelidir.''
Cumhuriyet

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Hülya & Ferhan Yürekli
15 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldular.

Hülya & Ferhan Yürekli hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz