reklam

12 Ekim 2002 Cumartesi
Ana Sayfa
>
Haberler

Kazlıçeşme Projesi'ne yerli ve yabancı gruplar talip

On yılı aşkın süredir çözülemeyen Kazlıçeşme Projesi'nde sona yaklaşılıyor. Anıtlar Kurulu'ndan önümüzdeki aylarda onay çıkması beklenen Kazlıçeşme Projesi'ne yerli ve yabancı firmalar talip oldu. Belçika, İngiliz ve Fransız konsorsiyumundan oluşan bir grup 1.2 milyar dolarlık proje ile Koçhan Danışmanlık ve Bureau Veritas ise 1 milyar 286 milyon dolar ön projeyle görücüye çıktı.

Koçhan Danışmanlık ve Bureau Veritas'ın 24 Eylül tarihinde İTO'da tanıtıldığı projeye Doğuş Grubu yetkilileri ilgi gösterdi. Kazlıçeşme'ye Anıtlar Kurulu'ndan onay çıkmasının ardından Doğuş Grubu'nun dışında yerli diğer holdinglerin de projeye ilgisi bekleniyor. 130 bin metrekarelik alanda kongre merkezleri, oteller, tarihi mekanlar ve yat limanlarının yeralacağı Kazlıçeşme Projesi'nin ağırlıklı olarak yabancı sermayeyle yapılması düşünülüyor.

Koşar: İzni bekliyoruz
Kazlıçeşme Projesi'nin start almasında sona yaklaşıldığını ifade eden Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Turgut Koşar, önümüzdeki günlerde toplanacak Anıtlar Kurulu'ndan projeye onay çıkmasını beklediklerini söyledi. Konuyla ilgili daha önce İdare Mahkeme'de dava açıldığını hatırlatan Koşar, Anıtlar Kurulu'yla uzlaşma yoluna gideceklerini belirtti. Kazlıçeşme ile yerli ve yabancı grupların ilgilendiğini anlatan Koşar, şöyle devam etti:

"Belçika, İngiliz, Fransız konsorsiyumundaki grup 1.2 milyar dolara malolacak deniz içinde 600 metre yüksekliğinde 5 yıldızlı otel, 12 bin kişilik kongre merkezi ve alışveriş merkezleri kurma projesini belirtti. Yabancı konsorsiyum, Dünya Bankası ve finans kuruluşlarından kaynağını hazırlamış. Koçhan Danışmanlık ve Bureau Veritaş'ta 1 milyar 286 milyon dolarlık projesini tanıttı. Anıtlar Kurulu'nda onay çıkmasının ardından Kazlıçeşme Projesi'ne start vereceğiz."

Anıtlar Kurulu'nun onayının ardından Kazlıçeşme'de mülkü bulunan 480 kişinin katılacağı bir genel kurulun yapılacağını anlatan Koşar, proje inşaat çalışmasına başlandıktan sonra 2 ile 3 yıl içinde tamamlanarak, bölgenin modern Laleli kimliğine kavuşacağını söyledi.

Prestij projesi
Kazlıçeşme'ye ön proje hazırlayan Koçhan Danışmanlık İnş. ve Tic. Ltd. Şti. Genel Müdürü Ömer Koçhan, projenin Cumhuriyet tarihinin prestij projelerinden biri olacağını söyledi. Kazlıçeşme'nin tarihi, kültürel, doğal dokuya sadık olarak planlandığını anlatan Koçhan, 1 milyar 286 milyon doları bulan projenin ağırlıklı olarak yabancı finansmanla yapılacağını söyledi.

Türkiye'ye bugüne kadar 13 milyar dolar yabancı sermaye girişi dikkate alındığında, Kazlıçeşme Projesi'nin önemine işaret eden Koçhan, fizibilite çalışmaları hazırlanacak projeye yabancı sermayenin yoğun ilgi göstereceğini belirtti.

Anıtlar Kurulu'nun onayı ardından projenin kimin tarafından hazırlanacağının belirleneceğini ifade eden Koçhan, proje kendilerine verildiği zaman ABD, Almanya başta olmak üzere yurtdışı finans kaynaklarıyla görüşmelerin başlayacağını açıkladı.

Öte yandan Bureau Veritas İnşaat ve Tesisler B and F Line Müdürü Mustafa Berkant Şahin ise hazırladıkları projede kongre merkezi, oteller, 500 yat kapasitesi, tarihi mekanların restorasyonu olduğunu ifade etti.
Dünya

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Hülya & Ferhan Yürekli
15 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldular.

Hülya & Ferhan Yürekli hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz