reklam

16 Ekim 2002 Çarşamba
Ana Sayfa
>
Haberler

Yatırımcılar Enerji Bakanlığı'nı mahkemeye veriyor

Hazine garantisi alamayıp projelerini hayata geçiremedikleri için Danıştay'a Lisans Yönetmeliği hakkında yürütmeyi durdurma ve iptal davası açan 11 yatırımcı firma, bu hafta da Cumhuriyet Başsavcılığı'na Enerji Bakanlığı yetkilileri hakkında görevi ihmal ve suistimal iddiasıyla suç duyurusunda bulunacaklar.

Yatırımcıların hukuk savaşını yüreten Hukukun Egemenliği Derneği Genel Başkanı Avukat Erdem Akyüz, kamu kurumlarının, elektrik enerjisi üretimi yapan tüzel kişilerle imzalanan sözleşmelere uymadığını ve bunları çeşitli yollarla tasfiye etmek istediğini öne sürdü. Akyüz, yasalara ve mahkeme kararlarına aykırı olarak yapılan bu uygulamaların yeni davalara neden olduğunu ve olacağını ifade etti.

Doğal kaynaklardan özellikle rüzgar enerjisinden elektrik üretmek üzere çalışmalar yapan ve devletle sözleşmeler imzalayan firmaların sözleşmelerinin de iptal edilmek istendiğini anlatan Akyüz, şöyle devam etti:

"Kısa bir süre önce çıkarılan Elektrik Piyasası Kanunu'nun sözleşme özgürlüğünü zedeleyen ve doğal kaynaklardan özellikle rüzgar enerjisinden elektrik üretmek isteyen firmaların haklarını ihlal eden maddeler, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bu iptal kararı yürürlüğe girmek üzereyken, kanunda yapılan yeni bir değişiklik ile aynı sakıncaları taşıyan yeni maddeler kabul edildi. Elektrik Piyasası Kanunu'nda yapılan bu değişiklikler de yine Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi."

Enerji Bakanlığı'nın bütün sözleşmeleri askıya alarak büyük zararlara neden olduğunu vurgulayan Akyüz, şöyle konuştu:

"Bunlara dayalı olarak Bakanlık tarafından yapılan birtakım işlemler hakkında yürütmenin durdurulması kararları verildi. Kanun değişikliği ve birtakım işlemler yolu ile istediğini elde edemeyen Enerji Bakanlığı ve Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu çıkardığı Elektrik Lisans Yönetmeliği ile Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen maddeleri, üstü örtülü olarak yeniden yürürlüğe koymak istemesi üzerine üretici firmalar bu yönetmeliğin iptali için Danıştay'da dava açtılar."

Yapılan bu işlemlerden Türk ekonomisinin ve enerji üretiminin zarar gördüğünü anlatan Akyüz, "Bu zarara neden olduğunu düşündüğümüz başta Enerji Bakanlığı Müsteşarı ve müsteşar yardımcıları ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu üyeleri hakkında da bu hafta içinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız. Şu anda firmalar bazında oluşan zararları hesaplattırıyoruz. Toplam zararın bu kişilerin şahsi mal varlıklarından karşılanmasını talep ediyoruz" görüşlerini dile getirdi.

Lisans Yönetmeliği'nin iptali için dava açan firmalar

-Atamer Dış Ticaret AŞ

-As Makinsan Limited Şirketi

-Mage Madencilik AŞ

-Bangüç Bandırma Rüzgar Enerjisi Santralı AŞ

-Dares Datça Rüzgar Enerjisi Santralı AŞ

-Mare Manastır Rüzgar Enerji Santralı AŞ

-Kayalıoğlu RES Elektrik Üretim AŞ

-Pamuk HES Elektrik Üretim AŞ

-Ak-En Akhisar Temiz Enerji Üretim AŞ

-Kores Kocadağ Rüzgar Enerji Santralı AŞ

-Kapıdağ Rüzgar Enerjisi Santralı Elektrik Üretim AŞ
Dünya

 

Ekim 2002 Arşivi

pt sl çr pr cm ct pz
01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
diğer aylar için tıklayın

Hülya & Ferhan Yürekli
15 Ekim 2002
günü  Diyalog bölümümüze konuk oldular.

Hülya & Ferhan Yürekli hakkında daha fazla bilgi edinmek için  tıklayın

Diyalog buluşmasını soru cevap şeklinde okumak için  buraya tıklayın...


Vitra - Artema'nın katkılarıyla

Copyright © 2000-2002 Arkitera Bilgi Hizmetleri [email protected]

Reklam vermek için - Danışmanlarımız - Editörlerimiz